Eksperci: w wakacje może zabraknąć pracowników m.in. w gastronomii i usługach

12.06.2017, 14:55aktualizacja: 12.06.2017, 14:55

Gastronomia, usługi, prace polowe - w tych branżach może zabraknąć pracowników sezonowych, uważają eksperci. Podkreślają, że pracodawcy zmuszeni są walczyć o pracownika, oferując nie tylko wyższe stawki, ale także dodatki, jak np. karty sportowe.

Andrzej Kubisiak z agencji pracy Work Service podkreślił, że zanim nastał sezon wakacyjny o ponad jedną piątą wzrósł popyt na pracowników.

"To pokazuje, że mamy do czynienia z dobrą koniunkturą na pracę, jeszcze przed nadejściem wakacji. Gdy sezon w pełni wystartuje, to wielu przedsiębiorców może zetknąć się z niedoborami kadrowymi. Bezrobocie od wielu miesięcy systematycznie spada i już teraz, przed wakacyjnym boomem, spadło poniżej 8 proc., a z reguły w okresie letnim jest jeszcze niższe. Mogą na tym skorzystać pracownicy, bo firmy będą starały się przyciągnąć do siebie ludzi atrakcyjnymi wynagrodzeniami – prognozował.

Według eksperta, ten sezon powinien być lepszy niż rok temu np. dla kelnerów czy hostess. Już teraz firmy poszukują m.in. sprzedawców w centrach handlowych, recepcjonistek i pracowników call center. Brakuje też kasjerów i pakowaczy.

Na możliwy problem w znalezieniu pracowników sezonowych zwrócił uwagę w rozmowie z PAP Łukasz Komuda z Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych. "Pracodawcy w poprzednich latach przyzwyczaili się, że nie mieli problemu z obsadzeniem wakatów. Teraz sytuacja się zmieniła" - podkreślił.

Jego zdaniem największe niedobory mogą wystąpić m.in. w pracach polowych, usługach. "Już każdy w dużym mieście zorientował się, czy to w Biedronkach, w mniejszych sklepach, czy u fryzjera, że pojawiają się osoby mówiące ze wschodnim akcentem. To znaczy, że już zabrakło tam Polaków do pracy. Pracownicy ze wschodu też uczą się funkcjonować na naszym rynku i poszukują pracy, z co najmniej umową zlecenie" - zaznaczył Komuda. (PAP)

pż/

Data publikacji 12.06.2017, 14:55