Europejski Bank Centralny zaprezentował nowy banknot 50 euro

05.07.2016, 18:30aktualizacja: 05.07.2016, 18:30

Europejski Bank Centralny (EBC) zaprezentował we wtorek nowy, lepiej zabezpieczony przed fałszerzami wzór banknotu o nominale 50 euro. Najnowszy banknot z serii "Europa" ma wejść do obiegu w kwietniu 2017 roku.

Nowe 50 euro ma innowacyjne zabezpieczenie w postaci hologramu z wizerunkiem kobiecej postaci z mitologii greckiej, Europy, widocznym po obu stronach banknotu. Taki sam portret można dostrzec również na znaku wodnym.

"50" na banknocie jest w kolorze szmaragdowym, kolor cyfr zmienia się w zależności od kąta, pod którym ogląda się banknot.

Udoskonalone zabezpieczenia przyczyniają się do lepszej ochrony europejskiej waluty i sprawiają, że jest ona "jeszcze bezpieczniejsza" - zapewnił Yves Mersch z zarządu EBC.

Banknoty 50 euro to najczęściej używany nominał; stanowi ok. 45 proc. wszystkich banknotów w obiegu - poinformował EBC.

Oczekiwana żywotność każdego banknotu to ok. czterech lat, a koszt wyprodukowania wynosi 6-10 centów. W ciągu minionych 15 lat wykorzystanie banknotów o nominale 50 euro wzrosło cztery razy i obecnie jest ich w obiegu ponad 8,5 mld sztuk.

W serii "Europa" wyemitowano wcześniej banknoty o nominałach 5, 10 i 20 euro. (PAP)

ksaj/ ap/

Data publikacji 05.07.2016, 18:30