Firma Agata chce przekazać 1 mln zł na walkę z koronawirusem; prosi o wytyczne

14.03.2020, 16:43aktualizacja: 14.03.2020, 16:43

Zarząd firmy meblowej Agata zdecydował o przekazaniu 1 mln zł na zakup sprzętu medycznego i środków zabezpieczenia sanitarnego pod kątem walki z koronawirusem. Firma wysłała pytanie do Ministerstwa Zdrowia.

Jak poinformowała PAP w sobotę Karolina Limanówka z biura prasowego Agaty, decyzję o przekazaniu 1 mln zł podjął zarząd firmy. Jej podłożem było piątkowe ogłoszenie stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce.

„Przekazaliśmy pismo do ministerstwa zdrowia z tą informacją i czekamy na odpowiedź, która placówka, jakie miejsce i gdzie może być potrzebne wsparcie. Chcemy wesprzeć placówki medyczne, natomiast do kogo trafią te środki, powierzamy ministerstwu zdrowia; czekamy na ich rekomendację” - uściśliła Limanówka.

„Wszyscy, zarówno nasi pracownicy, klienci oraz ich rodziny, stoimy w obliczu nowej, trudnej sytuacji i nie wiemy, co przyniesie nam przyszłość” - powiedział cytowany w informacji Agaty jej prezes Grzegorz Przondziono, wyjaśniając motywację przekazania 1 mln zł na sprzęt medyczny i środki zabezpieczenia sanitarnego.

Firma Agata z siedzibą w Katowicach to kontrolowana przez rodzinę Ćwików ogólnopolska sieć 29 wielkopowierzchniowych salonów mebli i artykułów wyposażenia wnętrz. W sobotę firma zapowiedziała, że będzie w najbliższym czasie informowała swoich klientów o możliwości odbioru opłaconych lub zaliczkowanych zamówień.

W piątek premier Mateusz Morawiecki poinformował m.in. o ograniczeniu - w związku z wprowadzeniem o północy z piątku na sobotę stanu zagrożenia epidemicznego - działalności galerii handlowych. Pozostawać mają otwarte sklepy spożywcze, pralnie, apteki, drogerie, banki, punkty usługowe, bankomaty. „Nie zabraknie środków, nie zabraknie gotówki” - zapewnił szef rządu. (PAP)

autor: Mateusz Babak

mtb/ mmu/