Ford wycofuje się z produkcji samochodów osobowych w Rosji

27.03.2019, 16:56aktualizacja: 27.03.2019, 16:56

Ford poinformował w środę, że zamyka trzy fabryki w Rosji, wycofując się z produkcji samochodów osobowych w tym kraju. Associated Press podkreśla, że będzie się to wiązało z likwidacją znacznej liczby miejsc pracy.

Produkcja w Rosji ma zostać wstrzymana z końcem czerwca. Zamknięte zostaną montownie w Petersburgu i w Nabierieżnych Czełnach (Tatarstan) oraz fabryka silników w mieście Jełabuga (Tatarstan).

Joint venture Ford Sollers zatrudnia łącznie w Rosji 3,7 tys. osób. W związku z zakończeniem produkcji w tym kraju konieczne będą "znaczące zwolnienia". Na razie Ford nie podał jednak, ile konkretnie osób straci pracę. AP odnotowuje, że Ford Sollers kilkakrotnie wstrzymywał bądź ograniczał produkcję w zakładach w Petersburgu z powodu słabego popytu.

Decyzję o zaprzestaniu produkcji w Rosji Ford tłumaczy powolnym wzrostem na tamtejszym rynku samochodowym po spowolnieniu notowanym w poprzednich latach, a także wzrostem popularności tańszych samochodów.

W tej sytuacji Ford zamierza skoncentrować się wyłącznie na produkowaniu w Rosji samochodów dostawczych Transit w ramach joint venture Ford Sollers. Poinformowano, że rosyjski Sollers obejmie 51 proc. udziałów w tym joint venture; dotychczas każdy z udziałowców miał 50 proc. (PAP)

az/ kar/

Data publikacji 27.03.2019, 16:56