Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej owoców i warzyw
02.09.2016, 16:07aktualizacja: 02.09.2016, 16:07
Według GUS w ubiegłym roku zjedliśmy 53 kg owoców w przeliczeniu na osobę. Rok wcześniej statystyczny Polak zjadł 47 kg owoców.
Rośnie, chociaż nie tak mocno, spożycie warzyw. Przeciętny Kowalski zjadł w 2015 roku 105 kg warzyw, podczas gdy rok wcześniej 104 kg.
Powoli spada za to spożycie ziemniaków, których w ubiegłym roku zjedliśmy 100 kg na osobę wobec 101 kg w 2014 roku. (PAP)
map/ ana/
Data publikacji | 02.09.2016, 16:07 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ