GUS szacuje: tegoroczne zbiory zbóż wyniosą 26,1 mln ton

30.07.2016, 11:13aktualizacja: 30.07.2016, 11:13

Według wstępnego szacunku, tegoroczne zbiory zbóż podstawowych wyniosą 26,1 mln ton i będą o 5 proc. wyższe od ubiegłorocznych. Zbiory rzepaku i rzepiku wyniosą ok. 2,2 mln ton - o 19 proc. mniej niż w 2015 r. - podał w piątek GUS.

Zapowiadają się też dobre zbiory warzyw i owoców. GUS ocenił produkcję warzyw gruntowych na ok. 4,4 mln t, tj. o 16 proc. więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ok. 4 mln t, tj. ponad 10 proc. więcej od wysokich zbiorów ubiegłorocznych. Natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych GUS oszacował na ok. 0,6 mln t, tj. o 9 proc. więcej od zbiorów ubiegłorocznych.

Według GUS, na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim wpływ warunki zimowania upraw ozimych i stosunkowo duże straty zimowe (zaorano 9 proc. zasianej powierzchni zbóż ozimych oraz 16 proc. powierzchni zasianej rzepaku ozimego).

Powierzchnia uprawy zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w 2016 r. oszacowana została na ok. 7,1 mln hektarów, z tego: pszenicy około 2,3 mln ha, żyta ok. 1,0 mln ha, jęczmienia ok. 1,0 mln ha, owsa ok. 0,5 mln ha, pszenżyta około 1,3 mln ha. W strukturze zasiewów zbóż powierzchnia zbóż ozimych wynosi 57,9 proc., tj. mniej niż w ubiegłym roku.

Plony zbóż podstawowych mają wynieść 36,7 dt/ha, tj. będą na poziomie roku ubiegłego. Plony pszenicy ozimej ocenia się w tym roku na 46,7 dt/ha, a jarej - 37,1 dt/ha.

Rzepak ozimy przezimował gorzej niż w roku poprzednim. Największe straty zimowe w zasiewach odnotowano w województwach: kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim i pomorskim. Ocenia się, że pomimo gorszych niż w roku ubiegłym warunków zimowania i wegetacji plony rzepaku mogą być zbliżone do ubiegłorocznych. (PAP)

awy/ son/

Data publikacji 30.07.2016, 11:13