Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Według danych przedstawionych przez Urząd, w 2014 r. kury znosiły najwięcej jaj - średnio 228. Najmniej, bo 195, jedna kura zniosła w 2012 r.
Z opublikowanych danych GUS wynika, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. Ich spożycie na przestrzeni dekady (2005-2015) spadło z 215 do 144 rocznie. W roku 2014. było to 155 jaj, w 2013 - 148, w 2012 - 140, w 2010 - 202.
GUS podał, że w 2015 r. w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej, bo 34,5 proc. w woj. wielkopolskim, a najmniej - 1,2 proc. - w woj. opolskim. Na drugiej pozycji było Mazowsze (18,9 proc.) W pozostałych województwach produkcja nie przekroczyła 7 proc.
Z informacji GUS wynika ponadto, że przeciętna cena jaj w ostatnich latach lekko wzrosła. W lutym 2017 r. na targowisku wynosiła ona 0,7 zł. W 2016 r. należało zapłacić przeciętnie 0,67 zł; w 2015 - 0,66 zł; w 2014 - 0,66 zł. (PAP)
mick/ je/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 15.04.2017, 09:52 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |