Newsletter

GUS: w 2016 r. kura nioska zniosła średnio 219 jaj

15.04.2017, 09:52aktualizacja: 15.04.2017, 09:52

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W ubiegłym roku kura nioska zniosła średnio 219 jaj - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny. Z danych Urzędu wynika, że spożycie jaj w Polsce spadło w latach 2005-2015 z 215 do 144 rocznie.

Według danych przedstawionych przez Urząd, w 2014 r. kury znosiły najwięcej jaj - średnio 228. Najmniej, bo 195, jedna kura zniosła w 2012 r.

Z opublikowanych danych GUS wynika, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. Ich spożycie na przestrzeni dekady (2005-2015) spadło z 215 do 144 rocznie. W roku 2014. było to 155 jaj, w 2013 - 148, w 2012 - 140, w 2010 - 202.

GUS podał, że w 2015 r. w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej, bo 34,5 proc. w woj. wielkopolskim, a najmniej - 1,2 proc. - w woj. opolskim. Na drugiej pozycji było Mazowsze (18,9 proc.) W pozostałych województwach produkcja nie przekroczyła 7 proc.

Z informacji GUS wynika ponadto, że przeciętna cena jaj w ostatnich latach lekko wzrosła. W lutym 2017 r. na targowisku wynosiła ona 0,7 zł. W 2016 r. należało zapłacić przeciętnie 0,67 zł; w 2015 - 0,66 zł; w 2014 - 0,66 zł. (PAP)

mick/ je/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 15.04.2017, 09:52
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ