GUS: w styczniu w handlu zagranicznym zanotowano ujemne saldo

12.03.2018, 12:47aktualizacja: 12.03.2018, 12:47

Obroty towarowe handlu zagranicznego w styczniu br. wyniosły w cenach bieżących 69,4 mld zł w eksporcie oraz 71,4 mld zł w imporcie. Ujemne saldo wyniosło 2,0 mld zł - poinformował GUS.

W porównaniu ze styczniem 2017 roku eksport spadł o 0,4 proc., a import wzrósł o 5,3 proc.

Eksport wyrażony w euro wyniósł 16,5 mld euro, a import 17,0 mld euro (wzrost w eksporcie o 4,8 proc., a w imporcie o 10,9 proc.). Ujemne saldo wyniosło 0,5 mld euro wobec dodatniego 0,4 mld euro w styczniu 2017 roku.

Największy udział w eksporcie ogółem Polska ma z krajami rozwiniętymi - 87,4 proc. (w tym UE 80,8 proc.), a w imporcie - 63,6 proc. (w tym UE 56,8 proc.), wobec odpowiednio 88,1 proc. (w tym UE 81,5 proc.) i 66,4 proc. (w tym UE 59,2 proc.) w analogicznym okresie ub. r. Natomiast najmniejszy udział odnotowano z krajami Europy Środkowo-Wschodniej, który w eksporcie ogółem wyniósł 5,3 proc., a w imporcie 9,3 proc.

Ujemne salda odnotowano z krajami rozwijającymi się - minus 14,3 mld zł (minus 3,4 mld euro) i z krajami Europy Środkowo-Wschodniej - minus 3,0 mld zł (minus 0,7 mld euro). Dodatnie saldo uzyskano w obrotach z krajami rozwiniętymi 15,3 mld zł (3,6 mld euro), w tym z krajami UE saldo osiągnęło poziom 15,5 mld zł (3,6 mld euro).

W styczniu br. wśród głównych partnerów handlowych Polski odnotowano wzrost eksportu do Stanów Zjednoczonych, Węgier i Szwecji, a importu - z Rosji, Hiszpanii, Chin, ze Stanów Zjednoczonych, z Holandii, Niemiec, Czech oraz Belgii.

Obroty z pierwszą dziesiątką naszych partnerów handlowych stanowiły prawie 67 proc. eksportu, a importu ogółem - 65,7 proc. (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

edytor: Dorota Skrobisz