GUS:w 2017 r. podpisano 488 tys. aktów notarialnych dot. sprzedaży nieruchomości

25.07.2018, 12:34aktualizacja: 25.07.2018, 12:34

W 2017 roku podpisano 488,1 tys. aktów notarialnych dotyczących sprzedaży nieruchomości; to o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - podał w środę w komunikacie Główny Urząd Statystyczny.

Jak czytamy w informacji, w porównaniu z 2016 rokiem największy wzrost liczby aktów notarialnych wystąpił w przypadku sprzedaży działek zabudowanych budynkiem mieszkalnym (o 7,5 proc.), sprzedaży lokali (o 7,4 proc.), sprzedaży działek niezabudowanych (o 4,9 proc.) oraz sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu (o 4,3 proc.).

Z kolei największy spadek odnotowano natomiast w przypadku aktów notarialnych dotyczących sprzedaży nieruchomości rolnych (o 17,6 proc.) oraz nieruchomości innych (o 16,8 proc.).

Według danych pozyskanych z Rejestru Cen i Wartości Nieruchomości (RCiWN), w 2017 roku zawarto prawie 423 tys. transakcji kupna/sprzedaży nieruchomości tj. o 4,3 proc. więcej niż przed rokiem. Wartość transakcji była niższa o 6,4 proc. i wyniosła ponad 102 mld zł.

Największy udział nieruchomości lokalowych w ogólnej liczbie transakcji kupna/sprzedaży nieruchomości odnotowano w województwie dolnośląskim, pomorskim, mazowieckiem i zachodniopomorskim. Największy udział nieruchomości niezabudowanych odnotowano w województwie podkarpackim, świętokrzyskim i lubelskim. (PAP)

autor: Katarzyna Fiuk

kfk/ je/