HEUTHES rezygnuje z bazy danych Informix i wprowadza Oracle i PostgreSQL

15.10.2013, 11:10aktualizacja: 15.10.2013, 11:10

Firma HEUTHES rozszerzyła warstwę Abstrakcji bazy danych, która jest częścią Serwera aplikacyjnego HDB NG, o możliwość transformacji w locie komend języka SQL specyficznych dla określonych baz danych.

Dotychczas warstwa ta realizowała m.in. formatowanie literałów znakowych, daty i czasu, inicjowanie transakcji i blokad (ang. locks). Obecnie dodano warstwę oprogramowania, która jest w stanie w locie tłumaczyć komendy specyficzne dla poszczególnych baz danych. Za sprawą nowego rozwiązania, nazwanego Abstrakcją bazy danych DB Cross, migracja z jednej bazy do drugiej nie wymaga zmian w kodzie programów, co znacznie ułatwia proces przenoszenia i testów.

Oczywiście pewna niewielka ilość miejsc w programach, które wymagają zwiększonej wydajności, musi być specjalnie korygowana dla dedykowanej bazy danych. Jest to jednak marginalne zagadnienie w kontekście całości nakładów prac ponoszonych na rozwój oprogramowania.

Dzięki nowej warstwie Abstrakcji bazy danych DB Cross możliwe jest łatwe przenoszenie oprogramowania pomiędzy różnymi bazami danych. HEUTHES jest zainteresowany usunięciem ze swoich systemów niezbyt popularnej już dzisiaj bazy danych Informix i zastąpieniem jej nowym rozwiązaniem.

Firma stworzyła w październiku tego roku prototypową wersję systemu MULTICENTAUR PAYMENT HUB, w której zmieniona została baza danych. System ten jest stale rozwijany i pracuje w bankach od 1994 roku. Od 2000 r. był budowany w oparciu o bazę Informix przejętą w 2001 r. przez koncern IBM, który nie rozwijał już jednak tak dynamicznie tego środowiska. W kontekście takiej polityki rozwojowej, HEUTHES był zmuszony prowadzić prace migracyjne, które dodatkowo przyspieszone zostały w wyniku słabej współpracy partnerskiej z producentem.

Obecnie udało się przenieść MULTICENTAUR PAYMENT HUB do bazy danych PostgreSQL. Dzięki temu, jedno z najbardziej nowoczesnych na polskim rynku rozwiązań dla środowiska bankowego staje się dostępne również dla mniejszych banków. Doświadczenia i technologie wytworzone przy okazji migracji zostały wykorzystane przez HEUTHES do opracowania wersji współpracującej także z bazą Oracle, co pozwoli bankom z różnych segmentów rynku uzyskać swobodę wyboru bazy w zależności od preferencji.

W następnej kolejności ta sama technologia DB Cross posłuży do wprowadzenia współpracy systemu ISOF z bazą danych Oracle, zgodnie z wymaganiami nowych klientów. W systemie tym będą dostępne wersje współpracujące z bazą danych PostgreSQL lub Oracle. Ułatwi to też implementację wybranych modułów ISOF w rozwiązaniach bankowych MULTICENTAUR PAYMENT HUB lub GRYFCARD, które będą mogły być dzięki temu wzbogacone m.in. o obsługę formularzy oraz dokumentów elektronicznych i ich obiegów.

Systemy bankowe firmy HEUTHES pracują obecnie w PEKAO SA oraz w bankach SGB-BANK SA, DnB NORD Polska SA, SK Bank i w grupie ponad 200 banków spółdzielczych z siecią ponad 1800 placówek oraz w wielu przedsiębiorstwach.

Więcej informacji na stronie: http://www.isof.pl

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 15.10.2013, 11:10
Źródło informacji PAP