IATA: linie lotnicze w przyszłym roku mogą zarobić 29,3 mld dol.

11.12.2019, 12:17aktualizacja: 11.12.2019, 12:17

Linie lotnicze w 2020 roku mogą uniknąć recesji, ale ich zysk w 2019 r. będzie niższy niż zakładano w prognozach - powiedział główny ekonomista IATA Brian Pearce. Dodał, że przewoźnicy w 2020 r. mogą zarobić ok. 29,3 mld dol.

"Wygląda na to, że linie lotnicze unikną recesji w 2020 r." - powiedział główny ekonomista Zrzeszenia Międzynarodowego Transportu Lotniczego (IATA) Brian Pearce przedstawiając w środę w Genewie najnowszą prognozę dla branży lotniczej.

"W 2020 roku prognozuje się lepszy globalny wzrost PKB - ma to być rezultatem podjętych w tym roku działań fiskalnych. Powinno to wspierać zarówno popyt, jak i zyski linii lotniczych" - powiedział.

Główny ekonomista IATA przekazał, że zyski linii lotniczych w tym roku mają wynieść 25,9 mld dol., czyli o 2,1 mld dol. mniej niż wskazywały prognozy IATA z czerwca tego roku - wówczas organizacja szacowała, że przewoźnicy w tym roku zarobią 28 mld dol. Przychody linii lotniczych za 2019 r. wyniosą 838 mld dol.

"Na 2020 rok prognozujemy przychody linii lotniczych w wysokości 872 mld dol. i zysk na poziomie 29,3 mld dol." - powiedział Pearce.

Organizacja w 2020 roku spodziewa się, że linie lotnicze przewiozą w tym roku 4,72 mld pasażer. To o 4 proc. więcej niż w tym roku - 4,54 mld osób.

IATA zrzesza 290 linii lotniczych, w tym PLL LOT. Zapewnia ponad 82 proc. światowego ruchu lotniczego.

Z Genewy Aneta Oksiuta (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ amac/