"Independent" znika z kiosków; gazeta będzie dostępna online

12.02.2016, 15:22aktualizacja: 12.02.2016, 15:22

W przyszłym miesiącu brytyjski dziennik "Independent" będzie dostępny tylko w wersji elektronicznej - zadecydowali jego rosyjscy właściciele, o czym poinformowali w piątek. Rezygnację z wersji papierowej tłumaczono znacznym spadkiem sprzedaży.

Gazeta powstała w 1986 roku. W najlepszych latach wydawana była w nakładzie 400 tys. egzepmplarzy dziennie. Jednak ostatnio liczba ta spadła do poziomu 40 tys. Agencja Reutera tłumaczy, że decyzja właścicieli "Independent" pokazuje, w jak trudnej sytuacji jest branża wydawców prasy drukowanej, a w szczególności dzienników.

"Dzięki tej decyzji uratujemy markę +Independent+ i będziemy mogli dalej inwestować w wysokiej jakości treści redakcyjne, które przyciągają coraz większą liczbę odbiorców na nasze platformy online" - poinformował w komunikacie właściciel gazety Aleksandr Lebiedew.

"Przemysł prasy codziennej się zmienia i zjawisko to jest napędzane przez samych czytelników. (...) Pokazuje to, że przyszłość ma charakter cyfrowy" - podkreślono w oświadczeniu.

Lebiedew jest także właścicielem gazety "London Evening Standard". (PAP)

lm/ro/

Data publikacji 12.02.2016, 15:22