111 osobistości z całego świata ambasadorami dobrej woli Forum Aurora

12.03.2019, 12:04aktualizacja: 12.03.2019, 12:04

Forum Aurora

LONDYN, 11 marca 2019 r. /PRNewswire/ - Forum Aurora z dumą ogłasza, że 111 influencerów z kręgów politycznych, akademickich, sektora rozrywkowego i biznesowego z całego świata dołączyło do grona ambasadorów dobrej woli tego przedsięwzięcia, wykazując się tym samym oddaniem dla idei rozwiązywania najbardziej palących, globalnych problemów naszych czasów.

Współzałożyciele Forum Aurora Noubar Afeyan, Vartan Gregorian i Ruben Vardanyan przywitali ambasadorów jako luminarzy wizji Aurora w zakresie promocji innowacyjnych i skutecznych podejść do stymulowania pozytywnych zmian społecznych w Armenii oraz poza jej granicami.

Inauguracyjne Forum Aurora odbędzie się w Armenii w dniach 14-21 października 2019 r. Zgromadzi liderów i decydentów z Armenii i całego świata w celu dyskusji, wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie działań edukacyjnych i kulturalnych w różnych sektorach, począwszy od opieki zdrowotnej, poprzez technologię, edukację, sztukę, ekologię, aż po humanitaryzm. Organizacja forum jest możliwa dzięki współpracy różnych podmiotów w Armenii oraz na całym świecie.

„Jesteśmy dumni z tego, że udało nam się stworzyć sieć osób, które wywarły rzeczywisty wpływ na świat w polu ich działania – powiedział Vartan Gregorian, współzałożyciel Forum Aurora. – Rola ambasadorów dobrej woli jest kluczowa w sprawianiu, że Forum Aurora stanie się platformą do inspirowania następnego pokolenia do stawiania odważnych kroków na drodze do głębokich, czasem wręcz rewolucyjnych, zmian”.

Forum Aurora 2019 roku zbiega się w czasie ze szczególnym momentem w historii Armenii. Ubiegłoroczne, pokojowe przekazanie władzy politycznej sprawiło, że Armenia znalazła się w centrum światowej uwagi, ukazując, jak naród dysponujący dobrze wykształconą siłą roboczą i oddany stosowaniu pokojowych środków może dążyć do wprowadzania ogólnokrajowych zmian.

„Aksamitna rewolucja” w Armenii, położenie kraju na rozdrożu Wschodu i Zachodu oraz jego bogate dziedzictwo kulturowe, sprawiły, że państwo to – jedno z najmniejszych na świecie pod względem powierzchni i populacji – zostało wybrane krajem roku 2018 magazynu „The Economist”. Forum Aurora wykorzysta ten rozpęd, by podkreślić możliwość zmian społecznych, a także rozwiązania, które można wypracować poprzez połączenie krajowych i międzynarodowych działań na rzecz postępu ludzkości.

„Nie ma lepszego czasu na zwołanie i uczczenie pamięci o orędownikach zmiany, myślicielach i innowatorach z Armenii i na całym świecie – powiedział Armen Orujyan, prezes Fundacji na rzecz Nauki i Technologii Armenii (FAST). – Naprawdę wierzymy, że wiedza fachowa i zawodowe osiągnięcia ambasadorów dobrej woli pomogą forum odnieść sukces i ugruntować pozycję w Armenii jako regionalnego centrum rozwoju naukowego, technologicznego oraz społeczno-gospodarczego. Forum Aurora posłuży jako epicentrum kreatywności i innowacji, gromadząc najwybitniejszych liderów i luminarzy w polach nauki i technologii z całego świata”.

„Forum Aurora bazuje na naszym przekonaniu, że wszyscy jesteśmy obywatelami świata. Jeśli marzymy o rozwiązaniu największych wyzwań, to nasze działania należy oprzeć na edukacji – powiedział Gabriel Abad Fernández, rektor UWC Dilijan. – Jako osoba szerząca oświatę jestem podekscytowany, mogąc uczestniczyć w tym przedsięwzięciu, którego celem jest trwały postęp w sferze humanitarnej, edukacyjnej, społecznej, kulturalnej i naukowej. Jestem też szczególnie wdzięczny ambasadorom dobrej woli z całego świata, którzy już przyłączyli się do tej inicjatywy, aby zapewnić jej powodzenie”.

Ambasadorzy dobrej woli zostali ogłoszeni 10 marca 2019 r., tj. w czwartą rocznicę założenia Inicjatywy Humanitarnej Aurora – jednego z inicjatorów Forum Aurora obok IDeA Foundation, FAST, Scholae Mundi Global Educational Platform, UWC Dilijan International College i Ameriabank. Wydarzenia związane z październikowym Forum Aurora obejmą różne zajęcia prowadzone przez ww. organizacje.

Więcej informacji o ambasadorach dobrej woli Forum Aurora można znaleźć tutaj.

Źródło: Aurora Forum

KONTAKT: