115. edycja targów Canton Fair - rynki wschodzące w centrum zainteresowania zwiększonej siły nabywczej

25.04.2014, 11:52aktualizacja: 25.04.2014, 11:52

KANTON, Chiny, 25 kwietnia 2014 /PRNewswire/ - 115. edycja targów Canton Fair rozpoczęła się pomyślnie w 1. etapie, uzyskując pokaźny 10% wzrost pod względem liczby zagranicznych kontrahentów. Chociaż liczba odwiedzających z Europy zmalała, znacznie zwiększyła się liczba gości z Afryki i Azji, przy czym odwiedzający z Azji stanowili 50%. Podczas targów zaprezentowało się 24 581 wystawców - o 64 więcej niż w zeszłym roku.

Targi stają się coraz ważniejsze dla kupujących z Afryki: liczba odwiedzających i zamówień poprawiła się dzięki stabilizującej się sytuacji politycznej. Zdaniem wystawców zamówienia z pierwszego dnia wzrosły znacznie w ciągu 2013 r., dotyczy to w szczególności materiałów budowlanych i elektroniki. Jeden kupujący z Afryki zakończył już etap negocjacji z dostawcą, dotyczący zamówienia na wyroby metalowe o wartości 2 mln dolarów.

"Targi Canton Fair są miejscem spotkań dobrze sobie znanych kupujących i producentów" - powiedziała Yang Jun, dyrektor generalny Hefei Rongshida Sanyo Electric Co., Ltd. Jej firma otrzymała zlecenia o wartości 300 mln renminbi.

Mohamyed z Sudanu stwierdził: "To już mój 5. rok tutaj. Chińskie towary są tanie, ale gwarantują jakość oraz dobrze się sprzedają w Sudanie". Chris z Nigerii dodał: "To już drugi raz, kiedy poszukuję tutaj akcesoriów do odbiorników telewizyjnych i sprzętu gospodarstwa domowego".

Coraz częściej wystawcy z Afryki przekonują się, że targi dają im nowe możliwości biznesowe. "Targi stanowią międzynarodową platformę i są zarazem największe w swoim rodzaju. Tutaj możemy handlować z całym światem" - powiedziała Dalia Saad, wiceprezes ds. eksportu w egipskiej firmie Unionaire, będącej producentem naczyń i przyborów kuchennych.

"Przyczyną słabej produkcji w Pakistanie jest słabo rozwinięta infrastruktura, przerwy w dostawach energii oraz wysokie ceny paliwa. Targi te są największym wydarzeniem tego typu na świecie" - dodał Muzzafar z Pakistanu, importer koszulek kolarskich, kasków oraz rękawic.

Według Liu Jianjuna, rzecznika Targów: "Liczba kupujących z Afryki wzrasta i zaczynają oni odgrywać coraz większą rolę. Przewidujemy, że liczba zagranicznych gości podczas tegorocznej edycji wyniesie ok. 200 tys., podobnie jak w przypadku 113. edycji Targów". Pan Liu dodał: "Wiosenna edycja targów zbiega się ze szczytem sezonu sprzedaży w Afryce".

W ramach targów wprowadzono pewne zmiany mające na celu przyciągnięcie większej liczby kupujących. We współpracy z chińskimi liniami lotniczymi China Southern Airlines zmniejszono przede wszystkim ceny biletów lotniczych dla kupujących z Australii, a także zachęcano wystawców do zapraszania nowych kupujących. Współpraca z zagranicznymi izbami handlowymi w zakresie wymiany medialnej również okazała się owocna.

Organizatorzy liczą na jeszcze większą liczbę kupujących i wystawców podczas drugiego i trzeciego etapu targów, które odbędą się w dniach od 23 kwietnia do 5 maja.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.cantonfair.org.cn/en/index.asp

Żródło: The Canton Fair

KONTAKT: