12. Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa (15-30 sierpnia 2016)

02.08.2016, 16:27aktualizacja: 02.08.2016, 16:27

NIFC - plakat
12. Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa odbędzie się w Warszawie od 15 do 30 sierpnia 2016 roku.

Program 12. edycji Festiwalu, poza twórczością Chopina oferuje nam również muzykę najbliższych mu kompozytorów - Jana Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusza Mozarta, Józefa Haydna, Vincenza Belliniego i Vojtěcha Jíroveca. Tegoroczna propozycja to szeroki wachlarz gatunków muzycznych - są to m.in. opera, pieśń, koncert instrumentalny, muzyka kameralna, symfoniczna, ale także popularne w XIX stuleciu opracowania, parafrazy i wariacje na tematy najbardziej znanych dzieł epoki.

Wszystko to w mistrzowskich wykonaniach zarówno na instrumentach współczesnych jak i historycznych (fortepianach marki Erard, Pleyel i Broadwood).

Standardowo już gośćmi Festiwalu będą wielkie sławy światowej pianistyki, m.in. Katia i Marielle Labéque, Nelson Goerner, Till Fellner, Jan Lisiecki, Jonathan Plowright i Yulianna Avdeeva, a także triumfatorzy ostatniego Konkursu Chopinowskiego - w tym pierwsze nagrody: Seong-Jin Cho, Charles Richard-Hamelin i Eric Lu.

Podczas 12. edycji Festiwalu po raz pierwszy w Europie zostanie wystawiona w całości opera "I Capuleti e i Montecchi" Vincenzo Belliniego na instrumentach historycznych, w wykonaniu legendarnego zespołu Europa Galante. W niecodziennej obsadzie na oktet dęty usłyszymy operę "Cyrulik sewilski" Gioacchino Rossiniego na oktet dęty.

Ciekawym punktem programu będą również "Preludia Chopina" w wersji na orkiestrę symfoniczną, nadzwyczajne koncerty kameralne (m.in. Belcea Quartet i Apollon Musagete) oraz będące już tradycją recitale Chopinowskie przed sercem kompozytora w Bazylice św. Krzyża.

Więcej o Festiwalu: www.festiwal.nifc.pl

Bilety dostępne na: www.bilety.nifc.pl