210. rocznica urodzin Fryderyka Chopina

28.02.2020, 14:50aktualizacja: 28.02.2020, 14:50

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina (1)
Już w najbliższą niedzielę 210. rocznica urodzin Fryderyka Chopina. Data ta zajmuje wyjątkowe miejsce w kalendarzu wydarzeń Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

Tradycyjnie, w południe z Żelazowej Woli rozbrzmiewać będzie muzyka Chopina wykonywana na instrumencie historycznym. Recital z Domu Urodzenia Chopina wykona laureat I Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego na Instrumentach Historycznych, Tomasz Ritter. Wieczorem odbędzie się uroczysty koncert w Filharmonii Narodowej. Wystąpią: Alena Baeva, Vadym Kholodenko, Alexander Rudin, Piotr Szumieł. Dla wszystkich, którzy nie będą mogli osobiście uczestniczyć w koncertach zaplanowano transmisję na żywo z południowego recitalu w Żelazowej Woli w Programie Drugim Polskiego Radia oraz streaming z Filharmonii Narodowej na oficjalnym kanale Instytutu Chopina na portalu YouTube oraz Facebooku.

Będzie można także zwiedzić Muzeum Fryderyka Chopina oraz Dom Urodzenia Chopina w Żelazowej Woli. Bilety wstępu do obu miejsc w cenie 1 zł będą uprawniały do wzięcia udziału w przygotowanych dla zwiedzających dodatkowych atrakcjach: warsztatach i recitalach fortepianowych.

1 marca 2020 roku

godz. 12.00 transmisja z recitalu fortepianowego Tomasza Rittera

Program Drugi Polskiego Radia

godz. 19.00