70. rocznica Powstania Warszawskiego - akredytacje prasowe

04.07.2014, 19:36aktualizacja: 04.07.2014, 19:36

Warszawa, 7 lipca 2014 r. - 1 sierpnia 1944 r. w stolicy Polski, Warszawie, rozpoczęło się Powstanie Warszawskie - jedno z najważniejszych wydarzeń w historii Polski XX wieku.

Dziennikarzy zainteresowanych obsługą medialną uroczystości, w których udział wezmą m.in. żyjący powstańcy, zagraniczni goście, najwyższe władze państwowe Rzeczypospolitej Polskiej oraz prezydent Warszawy, prosimy o dokładne wypełnienie formularza akredytacyjnego zamieszczonego tutaj (https://www.um.warszawa.pl/akredytacja), w nieprzekraczalnym terminie do czwartku, 24 lipca 2014 r. do godz. 23.59.

O szczegółach obsługi medialnej poinformujemy w osobnym komunikacie.

Program obchodów z zaznaczeniem miejsc uroczystości w dniach 30 lipca - 1 sierpnia, na które wymagana jest akredytacja lub pool znajduje się tutaj (http://powstanie44.um.warszawa.pl/uroczystosci-centralne-2014). Od 29 lipca w Warszawie przy pl. Zamkowym będzie działało Centrum Prasowe (http://powstanie44.um.warszawa.pl/informacje-bie-ce).

1 sierpnia 1944 r. do walki o wolność z przeważającymi siłami niemieckimi przystąpiło około 25 tysięcy słabo uzbrojonych żołnierzy Armii Krajowej. Z czasem liczba ta wzrosła do około 50 tysięcy.

Walki w Warszawie, zaplanowane na kilka dni, trwały ponad dwa miesiące. Niemcy, zagrożeni zbliżaniem się frontu wschodniego, skierowali do walki liczne, doborowe jednostki. Miały one zdławić powstanie wszelkimi dostępnymi środkami, dając jednocześnie zastraszający przykład całej Europie. Oznaczało to zagładę miasta oraz liczne akty ludobójstwa. Na rozkaz Adolfa Hitlera niemieccy żołnierze zamordowali blisko 180 tys. cywilnych mieszkańców Warszawy.

Ostatnia próba uratowania niepodległości przyniosła militarną klęskę. Jednak tradycja walki o wolność przetrwała wysiłki propagandy komunistycznej. Do tej tradycji odwoływała się opozycja demokratyczna i "Solidarność". Ostatecznie to ona zwyciężyła, gdy 25 lat temu, w 1989 r., Polska odzyskała niepodległość.

KONTAKT:

Wydział Prasowy Urzędu m.st. Warszawy