Agencja Fitch obniżyła rating Grecji o jeden stopień do CC z powodu referendum

01.07.2015, 09:40aktualizacja: 01.07.2015, 09:40

Agencja ratingowa Fitch obniżyła swą ocenę wiarygodności kredytowej Grecji o jeden stopień z CCC do CC, uzasadniając to załamaniem się negocjacji z wierzycielami i ogłoszeniem kluczowego dla przyszłości kraju referendum.

Rating ten jest o jeden stopień wyższy od poziomu, w którym według agencji Fitch niewypłacalność jest nieunikniona.

W poniedziałek inna agencja ratingowa Standard and Poor's obniżyła notę Grecji do CCC-.

W komunikacie Fitch napisał, że "załamanie się negocjacji między greckim rządem a wierzycielami znacznie zwiększyło ryzyko tego, że Grecja nie będzie w stanie spłacać swych długów w ciągu najbliższych miesięcy". Ponadto w związku z ogłoszeniem referendum w sprawie warunków międzynarodowego wsparcia rośnie ryzyko wyjścia kraju ze strefy euro - uważa agencja.

Z kolei wicepremier Jannis Dragasakis oświadczył w greckiej telewizji państwowej ERT, że Grecja zwróciła się do Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) o odroczenie do listopada spłaty 1,6 mld euro, należnej do wtorku do północy.(PAP)

jhp/

Data publikacji 01.07.2015, 09:40