Badanie Koszyk cen: święta w 2015 r. nie będą droższe od ubiegłorocznych

19.12.2015, 08:34aktualizacja: 19.12.2015, 08:34

Na przygotowanie tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia wydamy podobne kwoty, jak w ubiegłym roku – wynika z badania Koszyk cen, przeprowadzonego przez portal dlahandlu.pl w 9 sieciach hipermarketów i dyskontów w 8 miastach w Polsce.

„Całościowe spojrzenie na rynek pokazuje, że na święta wydamy podobne kwoty jak w 2014 r., bo sieci utrzymały większość cen na niezmienionym poziomie. Było to efektem panującej na rynku deflacji. Z tego też powodu sieci mniej sił poświęcały na wojnę cenową i promocyjną, bo starały się chronić swoje marże. Nieznaczne podwyżki rok do roku dotyczą m.in. cen cukru, zaś obniżki – serów żółtych i nabiału, zwłaszcza masła” – powiedziała redaktor naczelna dlahandlu.pl. Edyta Kochlewska.

Z badania wynika, że Auchan i Kaufland utrzymały pozycję liderów cenowych, choć Kaufland coraz mocniej zbliża się do konkurenta. Na przestrzeni roku najmocniej w ceny zainwestowały sieci Netto i Tesco. Główni gracze – Biedronka, Lidl, Aldi, Carrefour i Tesco oferują zakup 50 produktów w bardzo zbliżonych cenach (245-253 zł).

Badanie Koszyk cen dlahandlu.pl prowadzone jest nieustannie od 6 lat. W 2013 roku Komisja Europejska uznała, że jest to „przykład dobrych praktyk na rynku porównywarek cenowych". Od 2014 r. monitoringi przeprowadzane są w terminach znanych jedynie redakcji portalu.(PAP)

lun/ mhr/

Data publikacji 19.12.2015, 08:34