BIEC: w kwietniu wzrósł Wskaźnik Wyprzedzający Koniunktury

27.04.2015, 11:06aktualizacja: 27.04.2015, 11:06

Wskaźnik Wyprzedzający Koniunktury (WWK), informujący z wyprzedzeniem o przyszłych tendencjach w gospodarce, wzrósł w kwietniu br. o niemal 1 pkt do 157,3 pkt. Oznacza to, że tempo wzrostu PKB z ostatnich kwartałów się utrzyma - poinformowało BIEC.

Eksperci Biura Inwestycji i Cykli Ekonomicznych zaznaczyli jednak, że wskaźnikowi - mimo wzrostu - nie udało się pobić swego ostatniego szczytu, ze stycznia tego roku.

W komunikacie podano, że od kilku miesięcy w gospodarce utrzymują się tendencje do łagodnego wzrostu jej aktywności. "Znaczna poprawa wyników produkcji sprzedanej przemysłu, sprzedaży detalicznej oraz wynagrodzeń raportowana przez GUS za marzec br. może rozbudzać nadzieje na trwałe i wyraźne przyspieszenie gospodarki w kolejnych miesiącach tego roku" - stwierdzili.

Zaznaczyli jednak, że poprawa widoczna w ostatnich tych danych, to głównie efekt kilku czynników krótkookresowych, takich jak większa niż w ubiegłym roku oraz w poprzednich miesiącach liczba dni roboczych, kumulacja szczytu zakupów poprzedzających święta Wielkanocy czy wypłaty dodatkowych wynagrodzeń w budżetówce i niektórych branżach przemysłu.

"Dane WWK wskazują raczej na utrzymanie tempa wzrostu gospodarki zbliżonego do tego z ostatnich kwartałów, co na tle większości krajów Unii Europejskiej jest i tak niemałym sukcesem" - podkreślili eksperci BIEC.

Z danych wynika, że w kwietniu spośród ośmiu składowych WWK pięć działało w kierunku jego wzrostu, zaś trzy w kierunku spadku.(PAP)

rbk/ mhr/

Data publikacji 27.04.2015, 11:06