Bill i Melinda Gates publikują coroczny list na temat najlepszej inwestycji Warrena Buffetta

14.02.2017, 12:12aktualizacja: 14.02.2017, 12:12

SEATTLE, 14 lutego 2017 r. /PRNewswire/ - Bill i Melinda Gates udostępnili dziś coroczny list, który w 2017 roku traktuje o najlepszej inwestycji Warrena Buffetta. W 2006 roku Buffett przekazał znaczną część majątku na rzecz Fundacji Billa i Melindy Gates w celu walki z chorobami i nierównościami. W liście poruszone są problemy, z którymi borykał się świat w ciągu minionych 25 lat i osiągnięte na tych polach sukcesy, włączywszy zdrowie i kwestie rozwojowe, w tym zmniejszenie zakresu skrajnego ubóstwa o połowę i spadek śmiertelności dzieci również o połowę. Bill i Melinda Gates zaznaczyli swój optymizm jeżeli chodzi o dalsze postępy i zarysowali obszary, w które ich fundacja będzie się angażować przy współpracy z rządami, agencjami zdrowia, organizacjami non-profit, a także innymi podmiotami i osobami prowadzącymi działalność filantropijną.

Z całym listem można zapoznać się pod adresem www.gatesletter.com.

O Fundacji Billa i Melindy Gates

Fundacja Billa i Melindy Gates pracuje na rzecz umożliwienia wszystkim prowadzenia zdrowego, produktywnego stylu życia. W krajach rozwijających się działalność fundacji skupia się na poprawie zdrowia i umożliwiania mieszkańcom wyzwolenia się z głodu i skrajnego ubóstwa. Natomiast w Stanach Zjednoczonych celem fundacji jest zapewnienie, że wszyscy, a zwłaszcza osoby z ograniczonymi środkami, mają dostęp do możliwości prowadzących do sukcesu w edukacji i późniejszym życiu. Siedziba fundacji znajduje się w Seattle w stanie Washington, a przewodzą jej główna dyrektor wykonawcza Sue Desmond-Hellmann wraz z współprzewodniczącym Williamem H. Gatesem seniorem pod zwierzchnictwem Billa i Melindy Gates oraz Warrena Buffetta.

Źródło: Bill & Melinda Gates Foundation

Data publikacji 14.02.2017, 12:12