Cipras: przedstawiliśmy wierzycielom Grecji realistyczny plan reform

02.06.2015, 17:03aktualizacja: 02.06.2015, 17:03

Premier Grecji Aleksis Cipras powiedział we wtorek, że jego rząd w nocy przesłał wierzycielom całościowy i realistyczny plan reform. Wezwał europejskich przywódców do zaakceptowania tego planu, aby zawarte mogło być długo oczekiwane porozumienie.

"Przedstawiliśmy realistyczny plan dla Grecji w celu wyjścia z kryzysu. To realistyczny plan, którego przyjęcie przez instytucje, naszych pożyczkodawców i partnerów w Europie oznaczać będzie koniec scenariusza podziałów w Europie" - powiedział Cipras dziennikarzom.

Dodał, że "decyzja leży po stronie politycznego przywództwa w Europie". Nie przedstawiono żadnych szczegółów tego planu.

Komisja Europejska nie chciała we wtorek wprost potwierdzić tej informacji. "Między władzami Grecji a instytucjami wymienianych jest wiele dokumentów. Sam fakt, że te dokumenty sa wymieniane jest już dobrym znakiem" - powiedziała rzeczniczka KE ds. gospodarczych i finansowych Annika Breidthardt.

Komisja nie ujawnia też informacji na temat uzgodnień spotkania w sprawie Grecji, które odbyło się w nocy z poniedziałku na wtorek w Berlinie. Uczestniczyli w nim szefowie Komisji Europejskiej, Międzynarodowego Funduszu Walutowego i Europejskiego Banku Centralnego, kanclerz Niemiec Angela Merkel i prezydent Francji Francois Hollande. Według rzeczniczki KE rozmówcy byli zgodni, że należy "kontynuować intensywną pracę" w celu osiągnięcia porozumienia w sprawie zakończenia programu pomocy dla Grecji.

"Przedmiotem dyskusji (w Berlinie) jest ostateczna oferta wierzycieli (dla Grecji)" - wskazywała agencja dpa, powołując się na źródło wśród uczestników spotkania.

Według dziennika "Sueddeutsche Zeitung" Merkel nie chce, by problemy Grecji przysłoniły szczyt G-7, który odbędzie się w najbliższy weekend w Bawarii. Stąd kryzysowe nocne spotkanie w Berlinie.(PAP)

awi/ksaj/kar/

Data publikacji 02.06.2015, 17:03