Co Polacy wiedzą o oponach i jak o nie dbają? Polski Związek Przemysłu Oponiarskiego rozpoczyna działalność

15.11.2013, 15:53aktualizacja: 15.11.2013, 15:53

Polacy nie doceniają codziennego znaczenia opon i mają małą świadomość prawidłowego ich użytkowania oraz wpływu na bezpieczeństwo jazdy i koszty. Takie są najważniejsze spostrzeżenia wynikające z badania opinii publicznej na temat świadomości znaczenia opon dla bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska, przeprowadzonego przez Millward Brown dla Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego.(1)

Podczas jazdy samochodem od styku opony z podłożem zależy nasze zdrowie i życie oraz właściwości jezdne pojazdu. Dlatego jakość opon ma tak duży wpływ na bezpieczeństwo i jakość jazdy.

92% kierowców deklaruje, że jeździ na oponach letnich latem, a na zimowych zimą, jednak nie mają oni nawyku dbania o nie. Pokazują to wyniki badania dotyczące sprawdzania ciśnienia w oponach - tylko 39% kierowców robi to raz na jakiś czas, przy tankowaniu, tylko 9% przed długą podróżą, a aż 5%, niestety, nigdy. I to w sytuacji, w której ponad 80% kierowców zapewnia, że zna konsekwencje niskiego ciśnienia w oponach, zaliczając do nich: gorszą kontrolę nad pojazdem, szybsze zużycie opon, większe zużycie paliwa oraz poważne uszkodzenie opony, które może prowadzić do wypadku.

Misją PZPO jest wspieranie, pomoc i upowszechnianie wkładu firm członkowskich do wszystkich ważnych aspektów życia społecznego, takich jak: transport, bezpieczeństwo drogowe i zrównoważony rozwój. Jako organizacja pracodawców i partner społeczny, Związek będzie prezentować opinie branży w sprawach związanych z gospodarką, w zakresie środowiska i klimatu, energii, bezpieczeństwa drogowego, standardów technicznych, informacji i ochrony konsumentów oraz bezpieczeństwa pracy.

Polski przemysł oponiarski w liczbach:

- liczba producentów opon - 8 (Bridgestone, Continental, Dębica, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli, Trelleborg, Apollo Vredestein),

- liczba fabryk - 4,

- zatrudnienie bezpośrednie - ok. 10 000 osób,

- dzienna produkcja opon - ok. 100 000 sztuk,

- bezpośrednie inwestycje - ponad 6,8 mld PLN (od 1990 roku),

- generuje rocznie - ok. 7,7 mld PLN polskiego PKB (dane za 2012 rok).

(1)Badanie Millward Brown dla Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, IX/X 2013, N = 1000 osób.

Kontakt dla mediów:

Mira Poręba