Dane z Chin wywołały mocne spadki cen ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku

08.09.2015, 10:25aktualizacja: 08.09.2015, 10:25

Ceny ropy naftowej na giełdzie paliw w Nowym Jorku mocno spadają. To reakcja na dane z Chin o spadku importu ropy - wskazują maklerzy. Baryłka ropy West Texas Intermediate jest wyceniana po 44,14 USD, po zniżce o 1,91 USD, czyli 4,2 proc.

Brent w dostawach na październik na giełdzie paliw ICE Futures Europe w Londynie drożeje o 21 centów do 47,84 USD za baryłkę.

Import ropy w Chinach spadł w sierpniu aż o 13,4 proc. do 26,59 mln ton - wynika ze wstępnych danych urzędu celnego.

Zapotrzebowanie Chin na paliwa spadło w lipcu do najniższego poziomu od 9 miesięcy i wyniosło 10,15 mln baryłek dziennie.

"I znów potwierdziło się, że chińska gospodarka spowalnia" - mówi Will Yun, analityk rynku surowców w Hyundai Futures Corp. w Seulu.

"Dane z Chin działają +niedźwiedzio+ na rynki paliw. Rosną obawy o chiński wzrost gospodarczy" - dodaje.

Tymczasem Rosja nie chce działać z krajami OPEC, aby obniżyć produkcję ropy.

Organizacja Państw Eksportujących Ropę (OPEC) zaproponowała Rosji członkostwo, ale Moskwa woli status obserwatora - poinformował w poniedziałek szef rosyjskiego koncernu naftowego Rosnieft Igor Sieczyn.

Według szefa Rosnieftu kartel stracił ostatnio "funkcję regulatora rynku", a więc wejście Rosji do tej reorganizacji nie byłoby rozsądną decyzją.

Negocjacje Moskwy z władzami kartelu trwają od wielu miesięcy ze względu na wyjątkowo niskie ceny ropy.

Spadki cen ropy zaszkodziły gospodarkom krajów producentów, w tym Rosji; duża nadpodaż surowca, która zdaniem analityków sięga od miliona do 1,5 mln baryłek dziennie w stosunku do potrzeb rynku, wywiera bardzo silną presję na ceny. (PAP)

aj/ asa/

Data publikacji 08.09.2015, 10:25