"Der Spiegel": znaczny wzrost eksportu broni z Niemiec

08.08.2015, 21:51aktualizacja: 08.08.2015, 21:51

Od początku roku odnotowano znaczny wzrost eksportu broni autoryzowanego przez niemieckie władze, ponad dwa razy wzrosła wartość eksportu do krajów arabskich i na Bliski Wschód - informuje w sobotę niemiecki tygodnik "Der Spiegel".

Wartość uzbrojenia sprzedanego za granicę za zgodą niemieckiego ministerstwa gospodarki wyniosła między styczniem a czerwcem 6,35 mld euro, czyli prawie tyle, ile w ciągu całego roku 2014 - podaje magazyn, powołując się na odpowiedź rządu na interpelację jednego z deputowanych opozycji.

Wymieniono w szczególności zgodę na dostawę 12 transporterów Fuchs do Kuwejtu, powietrzne tankowce dla Wielkiej Brytanii czy okręt podwodny typu Dolphin dla Izraela.

Tymczasem minister gospodarki Sigmar Gabriel w sierpniu 2014 roku deklarował zaostrzenie zasad dotyczących eksportu uzbrojenia. Sprzedawanie broni za granicę "bardzo szybko staje się robieniem interesów ze śmiercią" - mówił. Jak wskazał, chodzi o to, by być ostrożniejszym przy wydawaniu pozwoleń na eksport, a zwłaszcza uwzględniać standardy przestrzegania praw człowieka w krajach nabywcach.(PAP)

ksaj/ kar/

Data publikacji 08.08.2015, 21:51