Drugi weekend Festiwalu Łódź Czterech Kultur pod znakiem teatru

11.06.2014, 14:02aktualizacja: 11.06.2014, 14:02

Podczas tegorocznej edycji festiwalu, już w sobotę 14 czerwca, odbędzie się premiera spektaklu "Obywatele Wschodniej 50" w reżyserii wybitnego twórcy, Janusza Opryńskiego. Inspiracją dla współzałożyciela i reżysera słynnego Teatru Provisorium stały się szczególne dokumenty po mieszkańcach kamienicy - ich korespondencja z administracją budynku. W oparciu o nie, reżyser stworzył spektakl o małej historii mieszkańców domu przy ul. Wschodniej 50, z wielką historią w tle. Projekt powstał na specjalne zamówienie łódzkiego festiwalu. Premiera odbędzie się w podwórzu pod tym samym adresem.

Z najdrobniejszych, najbardziej codziennych spraw, swoją inspirację czerpie również Teatr Nowy z Poznania, który na zaproszenie festiwalu przeniesie z rynku jeżyckiego, spektakl "Rynek opowieści Jeżyckich" na podwórko przy ul. Piotrkowskiej 26. Tematem i zbiorowym bohaterem spektaklu są Jeżyce, jedna z najpiękniejszych, a zarazem najbardziej zaniedbanych dzielnic Poznania, w której mieści się Teatr Nowy. Niezwykły, plenerowy spektakl powstał z fragmentów pierwszego serialu teatralnego - „Jeżyce Story” W czterech odcinkach realizatorzy i aktorzy serialu przenieśli na scenę zebrane przez siebie autentyczne opowieści byłych i obecnych mieszkańców Jeżyc. Spektakle: "Buntownicy", "Lokatorzy", "Gracze" i "Miasto kobiet" stworzyły barwną tetralogię poświęconą miastu.

Sobota rozpocznie się spektaklem „Mit 200 Sachen ins Meer” Teatru RambaZamba, integracyjnego projektu teatralnego dla osób z tzw. niepełnosprawnością umysłową, a zarazem jednej z najważniejszych niemieckich scen. Przedstawienie, pełne pasji i opowieści o życiu codziennym osób często z niego wykluczanych, stanie się punktem wyjścia konferencji pod tytułem "Równość pod przymusem? O współczesnych relacjach i wzajemnych oczekiwaniach względem siebie na ulicy i w teatrze". Celem konferencji będzie spojrzenie na relację Ja - Inny z wielu perspektyw: antropologicznej, psychologicznej, teatralnej, społecznej i z perspektywy indywidulanych doświadczeń.

Pełen program drugiego weekendu Festiwalu Łódź Czterech Kultur na stronie: http://www.4kultury.pl.

Źródło informacji: Festiwal Łódź Czterech Kultur

Data publikacji 11.06.2014, 14:02