Dyrektor generalny Perfect World uczestniczy w posiedzeniach najwyższego szczebla organów doradczych rządu Chin

11.03.2015, 14:38aktualizacja: 11.03.2015, 14:38

PEKIN, 11 marca 2015 r. /PRNewswire/ - Dnia 3 marca otwarto trzecie posiedzenie XII Krajowego Komitetu Ludowej Politycznej Konferencji Konsultatywnej (ang. Chinese People’s Political Consultative Conference; CPPCC), natomiast 5 marca trzecie posiedzenie rozpoczął XII Komitet Ogólnochińskiego Zgromadzenia. W wydarzeniu tym biorą udział wpływowi przedstawiciele społeczeństwa chińskiego, doradzając organom państwowym przy formułowaniu najważniejszych aspektów polityki rządowej Chin i kształtowaniu programów świadczeń społecznych.

Wraz z pogłębiającym się zaangażowaniem Chin w sprawy międzynarodowe los ponad 60-milionowej społeczności chińskich emigrantów w coraz większym stopniu zależy od działań ich ojczyzny. Coraz więcej uwagi poświęca się więc ich potrzebom. W tegorocznym posiedzeniu CPPCC uczestniczyło 38 przedstawicieli chińskich społeczności emigranckich z 27 krajów. Wśród nich był m.in. dyrektor generalny Perfect World - Robert Xiao. Wysunięta przez niego propozycja „Kształtowania nowoczesnej dyplomacji państwowej Chin za pomocą dużych zbiorów danych, czyli Big Data” była jednym z głównych tematów dyskusji.

Organizacja Perfect World od wielu lat angażuje się w opracowywanie oferowanych w Internecie produktów i usług z branży rozrywkowej. Z powodzeniem promowała swoje produkty w ponad 100 państwach i regionach, tworząc miejsce, w którym międzynarodowe podmioty mogą zrozumieć, docenić i uszanować tradycyjną kulturę Chin za pośrednictwem gier. Bazując na wielu kanałach dotarcia, Perfect World maksymalnie wykorzystała możliwości przekazywania wiedzy na temat kultury, tradycji, zwyczajów i ludności Chin, kształtując przy tym pozytywny wizerunek kraju. Wraz z rosnącą cyfryzacją komunikacji społecznej i nadejściem ery wielkich zbiorów danych (ang. Big Data) pojawiają się zupełnie nowe możliwości dla rozwoju dyplomacji Państwa Środka.

Wyjaśniając swoją propozycję, Robert Xiao stwierdził: „Powinniśmy trzymać się ogólnego trendu, bazując na naukowym podejściu do dużych zbiorów danych przy kształtowaniu dyplomacji państwowej Chin. Pierwszym krokiem w tym kierunku powinno być rozbudowanie i udoskonalenie podstawowej infrastruktury na potrzeby gromadzenia dużych zbiorów danych z zakresu dyplomacji. Po drugie, musimy szybciej opracować oparty na naukowych podstawach i efektywny mechanizm podejmowania decyzji. Po trzecie, musimy aktywnie korzystać z dużych zbiorów danych w celu badania różnych grup docelowych dyplomacji Chin, opracowując dla każdej z nich określoną strategię komunikacji. Po czwarte, powinniśmy wprowadzić mechanizm bieżącego monitorowania danych dotyczących dyplomacji państwowej, aby odpowiednio szybko uzyskać ocenę ich rezultatów działań dyplomatycznych i posłużyć się tą wiedzą w dalszym kształtowaniu polityki i przewidywaniu prawdopodobnych scenariuszy”.

Źródło: Beijing Perfect World Network Technology Co., Ltd.

Data publikacji 11.03.2015, 14:38
Źródło informacji PR Newswire