Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Jak podają eksperci Instytutu od początku 2015 roku ceny mięsa nadal spadają. W kwietniu, w stosunku do kwietnia 2014 roku, cena wieprzowiny była o 4,7 proc. niższa, a wołowiny o 0,8 proc.
Według analityków IERiGŻ, w wyniku trwających nadal trudności w eksporcie mięsa czerwonego oraz większej jego produkcji, w 2015 roku prawdopodobny jest dalszy, choć znacznie mniejszy niż w roku ubiegłym wzrost spożycia.
Spożycie wieprzowiny może zwiększyć się ok. 1 kg/osobę, a wołowiny o 0,1 kg/osobę.
Nadmiar mięsa zwiększy też jego ubój.
W całym roku możliwy jest dalszy 2-4 proc. wzrost uboju trzody chlewnej oraz bydła, a także większa o 4-6 proc. produkcja wędlin oraz konserw mięsnych. (PAP)
map/ ana/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 21.06.2015, 13:22 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |