Elbląg: Szczepienie lisów

29.04.2014, 12:15aktualizacja: 29.04.2014, 12:15

Do końca kwietnia trwają szczepienia przeciwko wściekliźnie lisów wolno żyjących na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Szczepionki w formie immunoprzynęt zrzucane są z samolotów, na obszarze bytowania zwierząt.

W związku z powyższym, Wojewódzki Lekarz Weterynarii, w okresie od 25 kwietnia do 11 maja 2014 prosi o:

- uszanowanie ciszy leśnej

- nie płoszenie zwierzyny leśnej

- trzymanie psów na uwięzi, a kotów w zamknięciu na terenach leśnych

- w przypadku kontaktu zwierząt domowych ze szczepionką należy zgłosić ten fakt lekarzowi weterynarii

- w przypadku dostania się szczepionki na uszkodzoną skórę człowieka lub oczy, jamę ustną czy nos, należy te miejsca przemyć dużą ilością wody z mydłem a następnie zgłosić się do lekarza.

- nie dotykać i nie niszczyć szczepionek

- ograniczyć polowania zbiorowe

Przynęty ze szczepionką koloru szarego, mają kształt ściętego stożka o wymiarach ok. 4 x 3,5 x 1,5 cm zawierającego plastikowy pojemnik z płynną szczepionką. Po zrzucie przynęt przez okres 3 tygodni należy ograniczyć przebywanie zwierząt – psów i kotów na obszarach wyłożenia szczepionki. Przynęty ze szczepionką, które miały kontakt z człowiekiem, są omijane przez zwierzęta.

Data publikacji 29.04.2014, 12:15
Źródło informacji PAP