ELORA bada kwestię zmiany oblicza kościoła prawosławnego przez Greków

21.06.2019, 17:51aktualizacja: 21.06.2019, 17:51

ELORA

ATENY, Grecja, 21 czerwca 2019 r. /PRNewswire/ - Cały artykuł opublikowany w dniu 20 czerwca znajduje się tutaj: https://www.elora.gr/portal/arxeio/3556-i-elliniki-orthodoksia-ypo-tin-piesi-tis-ouasigkton

Amerykański Departament Stanu i Fanar przeprowadziły aktywną kampanię skierowaną do greckiego rządu i kierownictwa Greckiego Kościoła Prawosławnego. W związku z tym rozpatrzenie kwestii ukraińskiej, które zgodnie z decyzją Synodu Greckiego Kościoła Prawosławnego miało potrwać do końca października, zostało przesunięte na 24 czerwca. Powodem przyspieszenia prac jest dążenie strony amerykańskiej do wczesnego uznania Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego na Ukrainie i udzielenia poparcia Tsiprasowi podczas wyborów parlamentarnych.

Ambasador Stanów Zjednoczonych w Atenach J. Payett oraz wysłannik amerykańskiego Departamentu Stanu S. Brownbeck w maju br. przedstawili plany Waszyngtonu związane z udzieleniem poparcia dla społeczności Greckiego Kościoła Prawosławnego poza granicami kraju. Departament Stanu chciałby wykorzystać oddziaływanie władz greckich na Synod Greckiego Kościoła Prawosławnego w celu rozpropagowania decyzji Konstantynopola na Ukrainie.

W obrębie Greckiego Kościoła Prawosławnego powołano do życia dwie niezależne komisje pod przewodnictwem wiodących teologów, celem przekonania hierarchów co do słuszności działań podejmowanych przez Patriarchę Bartłomieja.

Kwestia uznania Greckiego Kościoła Prawosławnego została poruszona w trakcie rozmów pomiędzy Patriarchą Bartłomiejem a Arcybiskupem Aten i całej Grecji Hieronimem w stolicy kraju w maju br. Przywódca Greckiego Kościoła Prawosławnego zadeklarował priorytetowość prawa kanonicznego, które nakazuje obowiązkowe przeanalizowanie tego rodzaju decyzji oraz ich omówienie na szerszym forum.

25 maja członkowie Komisji Fidas uznali kanoniczną przynależność terytorium Ukrainy do Ekumenicznego Patriarchatu Konstantynopolitańskiego, a także wyłączne prawo Patriarchy Konstantynopola w zakresie rehabilitacji schizmatyków i nadania autokefalii ich kościołowi. W związku z tym rozpatrzenie kwestii Kościoła Prawosławnego na Ukrainie zostało przedłożone w trybie pilnym Synodowi Greckiego Kościoła Prawosławnego, którego nadzwyczajne posiedzenie zaplanowano na 24 czerwca br.

Ustanowiony w ten sposób precedens uruchomi mechanizm solidarności w obrębie Greckiego Kościoła Prawosławnego i ułatwi lokalnym cerkwiom przystępowanie do procesu uznawania jego zwierzchnictwa. Przyczyni się on również do znacznego ograniczenia prawdopodobieństwa powołania panprawosławnego soboru i zażegnania kryzysu religijnego na Ukrainie.

Stanowisko Waszyngtonu zostanie poparte przez Patriarchę Konstantynopola, Arcybiskupa Aten i całej Grecji Hieronima oraz innych wpływowych biskupów.

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/926780/Elogra.jpg

Źródło: ELORA