Gazprom: rozbudowa Gazociągu Północnego będzie kosztowała 9,9 mld euro

19.06.2015, 23:11aktualizacja: 19.06.2015, 23:11

Rosyjski Gazprom szacuje, że planowana rozbudowa Gazociągu Północnego między Rosją a Niemcami będzie kosztowała ok. 9,9 miliarda euro. Podstawą tej szacunkowej oceny jest koszt budowy pierwszych dwóch nitek, który wyniósł ok. 8,5 mln euro.

Poinformował o tym w piątek szef Gazpromu Aleksiej Miller. Rozbudowa Gazociągu Północnego o kolejne dwie nitki jest jeszcze w fazie planowania. "Będziemy optymalizowali koszty" - zapewnił Miller.

Gazprom, niemiecki E.ON, brytyjsko-holenderski Royal Dutch Shell i austriacki OMV podpisały w czwartek list intencyjny w sprawie budowy dwóch nowych nitek. Będą one miały taką samą przepustowość jak obecne - 55 miliardów metrów sześciennych gazu rocznie.

Morski odcinek magistrali, liczący 1224 km, zaczyna się od tłoczni Portowaja koło Wyborga, a kończy w okolicach Greifswaldu. Przebiega przez wody terytorialne bądź wyłączne strefy ekonomiczne Rosji, Finlandii, Szwecji, Danii i Niemiec. Po stronie rosyjskiej nowe nitki będą miały początek w rejonie Ust-Ługi w obwodzie leningradzkim - poinformowała agencja TASS.

Oprócz Gazpromu udziałowcami Nord Stream są niemieckie E.ON-Ruhrgas i BASF-Wintershall (mają po 15,5 proc.), a także holenderska spółka Gasunie i francuski GdF (po 9 proc.). MIller powiedział, że do września br. podpisane zostanie porozumienie udziałowców w sprawie budowy nowych nitek Gazociągu Północnego i utworzona zostanie firma, która zajmie się realizacją tego projektu.

Do roku 2020 Rosja chce zaprzestać tranzytu gazu przez Ukrainę.(PAP)

az/ kar/

Data publikacji 19.06.2015, 23:11