Giuseppe Verdi "Trubadur" - premiera w Operze Wrocławskiej (16, 17, 18 grudnia 2016)

15.12.2016, 15:37aktualizacja: 15.12.2016, 15:37

Trubadur fot.3
Opera Trubadur to kolejna w pochodzie wielkich arcydzieł operowych Giuseppe Verdiego - powstała między Rigolettem a Traviatą. Opowiada historię miłości i zemsty; na tle wydarzeń politycznych przedstawia dramat rozdzielonego w dzieciństwie rodzeństwa.

Historia operuje popularnym wątkiem, szeroko obecnym w tekstach kultury. Ale reżyser inscenizacji, łotewski twórca teatru Andrejs Zagars, przenosi ją w czasy bliższe dzisiejszym odbiorcom - do realiów pierwszej wojny światowej widzianych z perspektywy narodów zamieszkujących tereny nad Bałtykiem. Historia bratobójczej wojny może być odczytana nie tylko w odniesieniu do średniowiecznej Hiszpanii, w której akcję Trubadura oryginalnie osadził librecista. Łotwa, Polska i inne kraje naszego regionu Europy mają w swej historii podobne doświadczenia wojny - konfliktu, w którym niejednokrotnie po przeciwnych stronach frontu stali przeciw sobie członkowie rodzin, bracia. Pierwszowojenne realia sugestywnie oddają projekty autorstwa łotewskich artystów wizualnych, scenografia według projektu Reinisa Dzudzilo i kostiumy autorstwa Kristine Pasternaka.

W przypadku Trubadura oprócz poruszającej do głębi historii, siłą dzieła jest jego warstwa muzyczna. Za realizację muzyczną odpowiada dyrektor Opery Wrocławskiej, Marcin Nałęcz-Niesiołowski, który poprowadzi orkiestrę tej instytucji. Wśród solistów usłyszymy śpiewaków związanych z wrocławską sceną, a także gości z zagranicy. W partii tytułowego trubadura Manrica wystąpi Kristian Benedikt, a w późniejszych spektaklach także Nikolai Dorozhkin i IgorStroin; partię Hrabiego di Luna zaśpiewa Stanisław Kuflyuk, Leonory - amerykańska śpiewaczka Joanna Parisi oraz Anna Lichorowicz i Eliza Kruszczyńska, a w partii Azuceny usłyszymy Jadwigę Postrożną, Barbarę Bagińską oraz Irynę Zhytynską.

Spektakl realizowany jest w koprodukcji z Łotewską Operą Narodową. Jego premiera odbyła się 30 maja 2014 roku w Rydze, która w tamtym czasie nosiła tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. Dziś Trubadur w łotewskiej reżyserii i pod batutą polskiego dyrygenta należy do programu weekendu zamknięcia Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016.

www.opera.wroclaw.pl

www.facebook.com/operawroclawska