GUS: w 2014 r. SKOK-i udzieliły pożyczek wartych 4 mld 760 mln zł

21.10.2015, 12:04aktualizacja: 21.10.2015, 12:04

50 spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych (SKOK-ów), które w ub. r. prowadziły działalność operacyjną udzieliło 4 mld 760 mln zł pożyczek, z kolei wartość przyjętych depozytów wyniosła 12 mld 317 mln zł - podał we wtorek GUS.

Z informacji opublikowanych przez GUS wynika, że w odniesieniu do sytuacji z końca 2013 r., liczba kas objętych badaniem zmniejszyła się o pięć. Stało się tak gdyż jedna kasa połączyła się z inną, dwie zostały przejęte przez banki, jedna upadła, a działalność jednej z kas została zawieszona.

"Sieć dystrybucji w porównaniu z końcem 2013 r., wskutek likwidacji i przejęć, zmniejszyła się o 297 oddziały i punkty obsługi klienta. W 2014 r. przeciętnie na jedną kasę przypadały 32 placówki obsługi klienta" - czytamy w komunikacie GUS.

Dodano w nim, że zatrudnienie w SKOK-ach zmniejszyło się 25,3 proc., a liczba członków kas zmniejszyła się o 17,6 proc.

"W końcu 2014 r. jedna kasa zrzeszała średnio 43,8 tys. członków (48,4 tys. przed rokiem). Wartość depozytów posiadanych przez kasy według stanu w końcu 2014 r. osiągnęła poziom 12 mld 660 mln zł i zmniejszyła się o 28,2 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego" - podał Urząd.

"Kwota zgromadzonych w końcu grudnia depozytów członków wyniosła przeciętnie 253 mln zł na jedną kasę, wobec 321 mln zł na koniec 2013 r." - podkreślono.

Z danych wynika ponadto, że w ciągu ub. r. kasy zawarły 485 tys. umów depozytowych (816 tys. umów w 2013 r.), na kwotę 12 mld 317 mln zł. "Przeciętnie członek SKOK złożył w tym okresie depozyt w wysokości 5619 zł, a rok wcześniej było to 7865 zł" - czytamy.

GUS wskazał, że w 2014 r. zawarto 731 tys. nowych umów pożyczkowych, wobec 1 mln 94 tys. w 2013 r. (PAP)

rbk/ par/

Data publikacji 21.10.2015, 12:04