GUS: w sierpniu poprawiła się ocena koniunktury

21.08.2015, 16:40aktualizacja: 21.08.2015, 16:40

W sierpniu dyrektorzy przedsiębiorstw z większości badanych branż zgłaszają lepsze oceny koniunktury niż w lipcu br. - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny.

Firmy z sekcji przetwórstwo przemysłowe oceniają w sierpniu koniunkturę pozytywnie, nieco lepiej niż przed miesiącem i przed rokiem.

"W sierpniu ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym kształtuje się na poziomie plus 7 (plus 6 w lipcu). Poprawę koniunktury sygnalizuje 18 proc. badanych przedsiębiorstw, a jej pogorszenie – 11 proc. (przed miesiącem odpowiednio 17 proc. i 11 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uważają, że ich sytuacja nie ulega zmianie" - napisano w komunikacie Urzędu.

"W sierpniu bieżący portfel zamówień oceniany jest korzystnie, podobnie jak przed miesiącem. Optymistyczne oceny krajowego oraz nieznacznie pesymistyczne – zagranicznego portfela zamówień są zbliżone do zgłaszanych w lipcu. Od maja br. odnotowuje się niewielkie spowolnienie wzrostu bieżącej produkcji. Aktualna sytuacja finansowa jest oceniana nieznacznie negatywnie, podobnie jak w czerwcu i lipcu bieżącego roku. W stosunku do poprzedniego miesiąca odnotowywany jest nieco szybszy wzrost należności, natomiast opóźnienia płatności za sprzedane produkty w niewielkim stopniu zmniejszają się. Prognozy dotyczące portfela zamówień oraz produkcji są bardziej korzystne od formułowanych w czerwcu i lipcu br., a sytuacji finansowej utrzymują się w tym okresie na zbliżonym poziomie. Nadal zgłaszane są nadmierne zapasy wyrobów gotowych. Od czerwca przedsiębiorcy przewidują niewielkie redukcje zatrudnienia. W najbliższych miesiącach ceny wyrobów przemysłowych mogą pozostawać na dotychczasowym poziomie" - dodano.

W sierpniu przedsiębiorstwa średnie i duże (o liczbie pracujących 50 i więcej osób) oceniają koniunkturę bardziej korzystnie niż lipcu.(PAP)

drag/mhr/

Data publikacji 21.08.2015, 16:40