Iława międzynarodową stolicą kultury i kuchni

17.07.2014, 17:55aktualizacja: 17.07.2014, 17:55

"Sąsiedzi przy stole" - plakat
Na dwa dni polska stolica jazzu tradycyjnego zmieni się w międzynarodową stolicę kultury i kuchni. W sobotę i niedzielę - 26 i 27 lipca - nad Jeziorak przyjedzie czołówka polskich szefów kuchni. Nie zabraknie również atrakcji kulturalnych: koncertów, jarmarków i pokazów. W tym roku na deskach iławskiego amfiteatru wystąpią zespoły aż z czterech kontynentów!

Festiwal, który odbywa się w samym centrum Iławy, po raz kolejny stworzy mieszkańcom Warmii i Mazur niepowtarzalną okazję do wypróbowania przeróżnych specjałów. Będzie również szansą do podziwiania profesjonalnych kucharzy w akcji. W tym roku publiczności zaprezentują się między innymi Grzegorz Labuda, autor wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szef kuchni Grand Hotel Tiffi. W Iławie pojawią się również Jola Słoma i Mirek Trymbulak, autorzy znanego programu "Atelier Smaku", książek kucharskich i prekursorzy kuchni wegańskiej i bezglutenowej.

"Sąsiedzi przy Stole" to jednak nie tylko kuchnia. Na wszystkich, którzy 26 i 27 lipca spędzą w Iławie, czeka wiele dodatkowych atrakcji, a wśród nich koncerty zespołów z aż czterech kontynentów. Na deskach iławskiego amfiteatru zaprezentują się Folkloreensemble Richard Wossidlo z Niemiec, Haller Calahuala z Chile, Morawa z Polski, Troy O’Herlihy Irish Dance Group z Irlandii, Tufag z Turcji, Mladost z Serbii i Komenka ze Stanów Zjednoczonych.

Tegoroczny festiwal tradycyjnie rozpocznie otwarcie Strefy Smaków, gdzie odbywać się będą jarmarki, degustacje i pokazy kulinarne. Międzynarodowy Festiwal Kultury i Kuchni "Sąsiedzi przy Stole" to również widowiskowy "Konkurs na Najlepszego Kucharza". Profesjonalnych kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury, złożone między innymi z szefów kuchni Grzegorza Labudy, Wiesława Mergalskiego i Weroniki Marczuk, pomysłodawczyni i dyrektor artystycznej festiwalu.

Nowością w tym roku będzie pokaz "Gwiazdy Kuchni Plażowej".

Szczegółowy program festiwalu dostępny jest na stronie: www.sasiedziprzystole.pl.

KONTAKT:

Tomasz Woźniak