"Jan III Sobieski polski król w Wiedniu" wystawa Muzeum Belvedere/Wiedeń

11.08.2017, 14:39aktualizacja: 11.08.2017, 14:39

Johannes Stoll © Belvedere, Wien
Król Jan III Sobieski powrócił do Wiednia. Po raz pierwszy zagraniczne muzeum prezentuje wystawę o życiu i dokonaniach Jana Sobieskiego, który zapisał się w świadomości Austriaków zwycięstwem nad wojskami tureckimi w 1683 r. Ekspozycja w Pałacu Zimowym w Wiedniu jest okazją do poznania Sobieskiego nie tylko jako wodza, ale też jako zwykłego człowieka - ojca, męża oraz pasjonata nauki i mecenasa sztuki. Wystawę współorganizują cztery polskie rezydencje królewskie: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Zamek Królewski w Warszawie - Muzeum, Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie oraz Zamek Królewski na Wawelu w Krakowie.

W reprezentacyjnych salach Pałacu Zimowego kuratorzy wystawy Maike Hohn (Belvedere) i Konrad

Pyzel (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie) prezentują prawie 100 dzieł sztuki, które tworzą barwny obraz polskiego króla i epoki baroku. Kolejne części ekspozycji odkrywają przed zwiedzającymi niezwykłe życie Jana Sobieskiego: jego szlacheckie pochodzenie i drogę na tron, światopogląd i obyczajowość ukształtowane przez kulturę sarmacką, umiłowanie sztuki i królewski mecenat artystyczny, fascynację nauką i wsparcie dla ówczesnych badań, a także historyczne zwycięstwo w bitwie pod Wiedniem, dzięki któremu polski król zasłynął na całym świecie. Na wiedeńskiej wystawie zobaczymy jednak nie tylko wielkiego wodza, ale też kochającego ojca i oddanego męża - rodzinne portrety i miłosne listy do Marii Kazimiery przybliżą odbiorcom Sobieskiego, jakiego dotąd nie znali.

W tym samym czasie w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie można oglądać niezwykły portret króla Jana III Sobieskiego. Obraz pochodzi z kościoła na Kahlenbergu w Wiedniu, skąd ponad 330 lat temu polski król wyruszył na swoją zwycięską bitwę.

Więcej zdjęć do pobrania bezpłatnie w celu wykorzystania w prasie: www.belvedere.at/presse.

Informacje praktyczne:

Tytuł wystawy: Jan III Sobieski. Polski król w Wiedniu

Czas trwania: 7 lipca - 1 listopada 2017 r.

Miejsce: Winterpalais | Pałac Zimowy w Wiedniu

Godziny otwarcia: codziennie w godz. 10:00-18:00, piątki w godz. 10:00-21:00