Jedenasta doba strajku w JSW - od soboty prowadzony jest wyłącznie na powierzchni

07.02.2015, 13:00aktualizacja: 07.02.2015, 13:00

Zakończono protest pod ziemią, obecnie jest on prowadzony wyłącznie na powierzchni – podało Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego. Solidarność w JSW poinformował, że decyzja o tym jak będzie kontynuowany zapadnie w poniedziałek.

Bezterminowy strajk w kopalniach JSW trwa od środy 28 stycznia. Wcześniej zarząd tej spółki ogłosił plan oszczędnościowy przekonując, że jest on konieczny, aby trwale poprawić kondycję firmy. Podziemne protesty rozpoczęły się 4 lutego.

Jak poinformowało w sobotę WCZK w Katowicach „zakończono protest pod ziemią”. „Aktualnie jest on prowadzony wyłącznie na powierzchni” – podano. Według danych z godz. 6 uczestniczyło w nim ok. 1,9 tys. górników.

Informację o zaprzestaniu protestu pod ziemią potwierdził również wiceprzewodniczący Solidarności w JSW Roman Brudziński. „Zdecydowaliśmy, żeby tych ludzi już nie trzymać pod ziemią. W dniu wczorajszym o różnych godzinach wyjechali na powierzchnię” – powiedział w sobotę. Dodał, że „akcja strajkowa jest prowadzona nadal”.

Od poniedziałku do piątku rano toczyły się w siedzibie JSW w Jastrzębiu Zdroju rozmowy z udziałem mediatora b. wicepremiera i b. ministra pracy Longina Komołowskiego. W dziesiątej dobie strajku związkowcy i zarząd spółki parafowali protokół uzgodnień i rozbieżności.

Jak poinformował Brudziński, protokół uzgodnień i rozbieżności został zaprezentowany górnikom JSW. „Ludzie mają dosyć dużo pretensji do związkowców o to, że aż tyle muszą oddać ze swojego wynagrodzenia, ale większość podchodzi do tego ze zrozumieniem, że jeżeli jest taka katastrofalna sytuacja w Jastrzębskiej Spółce Węglowej, a my wiemy, że ona rzeczywiście taka jest, to niestety trzeba ratować swoje miejsca pracy. Ale warunek jest jeden, że ten, który doprowadził do tego po prostu nie będzie ta spółką zarządzał” – powiedział Brudziński. (PAP)

ktp/ lun/ pz/

Data publikacji 07.02.2015, 13:00