Kancelaria Prezydenta: 4 czerwca – zapraszamy na Plac Zamkowy (komunikat)

03.06.2014, 12:33aktualizacja: 03.06.2014, 12:33

- Kancelaria Prezydenta informuje:

4 czerwca – w związku z głównymi obchodami 25-lecia Wolności – w Warszawie będą gościć przywódcy kilkunastu państw. Uroczystości mają przypominać, że to Polacy zainicjowali demokratyczne przemiany w Europie Środkowej i Wschodniej, przyczyniając się do upadku komunizmu.

Obecność głów państw i zagranicznych delegacji w dniach 3–4 czerwca może spowodować utrudnienia w ruchu w stolicy. Wszystkich mieszkańców Warszawy prosimy o wyrozumiałość.

Informacje dotyczące zmian organizacji ruchu w dniach 3–4 czerwca można znaleźć na stronie internetowej Miasta St. Warszawy.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w głównej części oficjalnych obchodów 25-lecia Wolności – 4 czerwca, o godz. 11.30, na Placu Zamkowym w Warszawie.

Wezmą w nich udział przywódcy kilkunastu państw, m.in. prezydenci Polski, USA, Niemiec i Francji oraz wielu zagranicznych gości. Prezydenci Bronisław Komorowski i Barack Obama wygłoszą specjalne przemówienia. Uroczystościom towarzyszyć będą elementy ceremoniału wojskowego.

Ponadto zespół jazzowy „Włodek Pawlik Trio” wraz Warszawską Orkiestrą Symfoniczną „Sinfonia Varsovia” oraz Polskim Chórem Kameralnym „Schola Cantorum Gedanensis”, zaprezentuje premierowe wykonanie suity symfoniczno-jazowej „Wolność” – skomponowanej przez tegorocznego laureata Grammy Award – Włodka Pawlika.

W wydarzeniu, poza głowami państw i delegacjami zagranicznymi, udział wezmą także byli prezydenci i premierzy, przedstawiciele instytucji publicznych, korpus dyplomatyczny, środowisko opozycji czasów PRL, przedstawiciele świata kultury, nauki oraz organizacji pozarządowych.

Uroczystość będzie otwarta dla publiczności. Wejście na pl. Zamkowy od strony Krakowskiego Przedmieścia będzie możliwe od godziny 10 do 11.30. Prosimy o zabranie ze sobą dowodu tożsamości. Ze względów bezpieczeństwa prosimy o niezabieranie ze sobą broni i przedmiotów niebezpiecznych oraz dużych plecaków i toreb.

Więcej informacji o obchodach 25-lecia Wolności na stronie: http://www.prezydent.pl/25latwolnosci

kom/ amt/

Data publikacji 03.06.2014, 12:33