Kraków: biuro podróży Intertour - niewypłacalne; 179 klientów za granicą

01.08.2015, 16:20aktualizacja: 01.08.2015, 16:20

Biuro podróży Intertour z Krakowa ogłosiło w piątek niewypłacalność. Według informacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego na wycieczkach zagranicznych przebywa 179 klientów tego biura. Będą oni w najbliższych dniach wracać do kraju.

Jak poinformowało PAP w piątek wieczorem biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego, biuro Intertour posiada gwarancję ubezpieczeniową w związku z wykonywaną działalnością turystyczną wystawioną przez Towarzystwo Ubezpieczeń Inter Polska S.A . Z tych środków w pierwszej kolejności sfinansowane zostaną powroty turystów do Polski.

Według przekazanych informacji, w niedzielę autokarami wrócą 74 osoby: 29 turystów z Bułgarii, 26 z Chorwacji i 19 z Czarnogóry. Kolejne powroty z tych samych kierunków zaplanowano na 7 sierpnia - 96 osób oraz 12 sierpnia - 9 osób. Przedstawiciele urzędu zaznaczają, że liczba powracających może się zmieniać, bo listy są aktualizowane na bieżąco.

Kolejnych ok. 250 klientów krakowskiego biura podpisało umowy i wpłaciło pieniądze na wycieczki, ale jeszcze z nich nie skorzystało. Mogą oni ubiegać się o zwrot wpłat za niezrealizowane imprezy turystyczne bezpośrednio u ubezpieczyciela.

Wszelkie informacje na ten temat i formularz zgłoszenia szkody z umowy gwarancji ubezpieczeniowej są dostępne na stronie www.malopolskie.pl. (PAP)

rgr/ gma/

Data publikacji 01.08.2015, 16:20