Latem 2016 r. bezpośrednie połączenie czarterowe z Pyrzowic na Karaiby

08.10.2015, 13:39aktualizacja: 08.10.2015, 13:39

W lipcu przyszłego roku TUI Polska uruchomi bezpośrednie rejsy na Dominikanę z lotniska w podkatowickich Pyrzowicach. Będzie to pierwsze dalekodystansowe połączenie czarterowe z polskiego portu regionalnego realizowane samolotem szerokokadłubowym.

Uruchomienie takich lotów umożliwia oddana niedawno do użytku nowa droga startowa, która ma być nowym impulsem rozwojowym portu w Pyrzowicach.

Inaugurację połączenia do Punta Cana na Dominikanie zaplanowano na 7 lipca przyszłego roku. Trasa obsługiwana będzie raz w tygodniu, do końca października, szerokokadłubowym boeingiem 767-300 TUIFly. Samolot może wziąć na pokład 285 pasażerów. Lecąc z Pyrzowic na Dominikanę będzie miał do pokonania 8,5 tys. km, lot potrwa ok. 11 godzin.

„Nowe dalekodystansowe połączenie TUI potwierdza, że oddana do użytku w maju 2015 roku nowa droga startowa o długości 3200 metrów zdecydowanie zwiększa możliwości operacyjne pyrzowickiego lotniska" - powiedział Artur Tomasik, prezes zarządzającego pyrzowickim lotniskiem Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego(GTL).

Dodał, że dzięki tej inwestycji startujące z Pyrzowic samoloty szerokokadłubowe mogą wykorzystać swój maksymalny zasięg, co zdecydowanie podnosi konkurencyjność podtakowickiego portu na mapie lotnisk Europy Środkowo-Wschodniej.

Przedstawiciele lotniska mają nadzieję, że wkrótce w siatce połączeń pojawią się dalekodystansowe loty regularne. W ostatnim czasie mówiło się o planach uruchomienia przez LOT połączenia z Nowym Jorkiem, jednak na razie z tych planów nic nie wyszło.

„Dzięki nowej drodze startowej jesteśmy operacyjnie przygotowani do startów i lądowań samolotów latających na każdym dystansie” - zaznaczył rzecznik portu Cezary Orzech.(PAP)

kon/ dym/

Data publikacji 08.10.2015, 13:39