Lyse Group wybiera Axiros na dostawcę oprogramowania do swoich inteligentnych systemów

08.05.2013, 12:00aktualizacja: 08.05.2013, 12:00

MONACHIUM, 8 maja 2013 r. /PRNewswire/ - Lyse Group, z siedzibą w południowo-zachodniej Norwegii, lider w sektorach energetyki i telekomunikacji, wybrała firmę Axiros na dostawcę oprogramowanie dla inicjatywy grupy w zakresie inteligentnych rozwiązań w dziedzinie energetyki (inicjatywa "Smart") - Lyse Smart AS. Z partnerstwa skorzysta ponad 150 tys. gospodarstw domowych.

Krok ten podjęto tuż po wydaniu upoważnienia UE dotyczącego rozpowszechnienia inteligentnych systemów pomiarowych, w myśl którego kraje Unii Europejskiej będą musiały zwiększyć bezpieczeństwo energetyczne, ograniczyć emisję dwutlenku węgla oraz poprawić konkurencyjność w sektorze energetycznym. Inicjatywa "Smart" pozwoli na monitorowanie zużycia i kosztów energii, a także emisji gazów cieplarnianych.

Axiros, lider technologii zaawansowanego zarządzania usługami i urządzeniami, został wybrany przez Lyse Group w wyniku współpracy w ramach łańcucha wartości firm telekomunikacyjnych. Platforma oprogramowania firmy Axiros - AXPERIENCE - pozwoli Lyse Smart na:

- zautomatyzowanie konfiguracji, aktywacji i rozwiązywania problemów;

- zmniejszenie kosztów związanych z instalacją na miejscu, bieżącą konserwacją i serwisem;

- dostarczanie usług dodanych; pierwszymi tego typu usługami będą automatyzacja domów, systemy alarmowe oraz usługi społeczne.

Platforma Axiros pozwoli grupie Lyse zarządzać kilkoma sieciami typu backhaul (np. połączeń światłowodowych, komórkowych czy radiowych) tak, by w przypadku, gdy zawodzi jeden z systemów, komunikacja mogła zostać przekierowana do innego. Przyniesie to zwiększoną jakość usług, utrzymanie klientów oraz sprawność operacyjną.

Oddbjorn Sorseth, dyrektor techniczny inicjatywy Lyse Smart, powiedział: "Zaimponowało mi to, że system Axiros spełnił wszystkie nasze wymagania dotyczące zdalnego systemu zarządzania oraz optymalizacji usług".

Urządzenia pomiarowe Lyse będą współpracowały z inteligentnymi bramkami wspomaganymi przez oprogramowanie AXACT firmy Axiros dla urządzeń wbudowanych. Dzięki inicjatywie Lyse Smart klienci będą mieli zdalny dostęp i możliwość uruchamiania urządzeń za pomocą smartfona lub tabletu.

Dodatkowo, dzięki otwartej architekturze produktów Axiros, platformę będzie można łatwo zintegrować z architekturą informatyczną Lyse, co z kolei pozwoli na szybkie wdrażanie rozwiązań oraz szybkie wprowadzenie na rynek.

Dyrektor generalny Axiros, Kurt Peterhans, wyraził zadowolenie ze współpracy z Lyse w ramach inicjatywy Smart: "Lyse stosuje nowatorskie podejście do inicjatywy dotyczącej inteligentnych liczników. Niezwykle cieszy nas wybór naszego produktu jako tego, który pomoże grupie w osiąganiu jej celów".

Grupa Lyse zamierza wprowadzić nowy system przed końcem roku.

Lyse to norweska grupa przemysłowa prowadząca działalność w sektorach energetyki I telekomunikacji. http://www.lyse.no

Firma Axiros jest dostawcą rozwiązań w zakresie zarządzania usługami i urządzeniami w sieciach stacjonarnych i komórkowych dla odbiorców indywidualnych, przedsiębiorstw i rynków M2M. http://www.axiros.com

Źródło: Axiros

KONTAKT: