MAC ws. gwałtownych burz w woj. podkarpackim i małopolskim (komunikat)

14.08.2014, 12:57aktualizacja: 14.08.2014, 12:57

- MAC informuje:

W województwie małopolskim gwałtowne burze z silnymi wiatrami przeszły przez powiaty: tatrzański, nowosądecki, gorlicki oraz tarnowski. Najwięcej zdarzeń odnotowano w powiecie nowosądeckim, w gminach: Stary Sącz, Nowy Sącz, Korzenna, Podegrodzie i Chełmiec.

W powiecie nowosądeckim zarejestrowano m.in. uszkodzenie dachów na 20 budynkach. Jest też jedna ranna osoba. W Starym Sączu zniszczone są 4 dachy. Uszkodzeniu uległo też kilkadziesiąt budynków oraz trakcja kolejowa. Przewidywany termin usunięcia awarii trakcji - do godzin południowych.

W powiecie gorlickim odnotowano 15 zdarzeń, w tym 7 uszkodzonych dachów i połamane drzewa. Podobnie w powiecie tarnowskim – 15 zdarzeń, w tym 5 uszkodzonych dachów. W powiecie tatrzańskim burza m.in. powaliła drzewa oraz uszkodziła 1 linię energetyczną średniego napięcia.

W województwie małopolskim wyłączonych jest około 300 stacji średniego napięcia, a bez prądu pozostaje około 15 000 odbiorców.

Nad terenem województwa podkarpackiego również przeszły burze z gradem i z silnymi podmuchami wiatru, które spowodowały w rejonie Boguchwała - Rzeszów - Łańcut uszkodzenia i zerwania dachów oraz połamania drzew i konarów.

W powiecie łańcuckim, w miejscowościach Kraczkowa, Krzemienica i Łańcut uszkodzeniu uległo około 100 dachów na budynkach mieszkalnych i gospodarczych, natomiast w powiecie rzeszowskim (szczególnie w miejscowości Boguchwała i Matysówka) uszkodzonych jest około 30 dachów. W Rzeszowie wiatr zerwał dach na budynku mieszkalnym.

W Podkarpackiem uszkodzonych zostało 10 linii energetycznych (uszkodzone 302 stacje transformatorowe). Około 10 000 odbiorców pozbawionych jest prądu. Trwa usuwanie skutków.

Awarie spowodowane załamaniem pogody wystąpiły również w województwie podlaskim. Rano w Białymstoku uszkodzonych było 50 stacji transformatorowych i bez prądu - ok. 1350 odbiorców. Wszystkie awarie zostały usunięte.

W województwie śląskim na skutek burz Straż Pożarna interweniowała ok. 120 razy, głównie przy usuwaniu powalonych drzew, konarów, udrażnianiu przepustów i pompowaniu wody.

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał:

- 2 ostrzeżenia meteorologiczne 1. stopnia dotyczące możliwości wystąpienia intensywnych opadów deszczu na terenie województwa pomorskiego (obowiązuje do godz. 10, 14 sierpnia) i podkarpackiego (obowiązuje od godz. 14 do 22, 14 sierpnia);

- 1 ostrzeżenie meteorologiczne 1. stopnia dotyczące możliwości wystąpienia burz na terenie województwa podkarpackiego (obowiązuje od godz. 14 do 22, 14 sierpnia);

- 1 ostrzeżenie meteorologiczne 1. stopnia dotyczące możliwości wystąpienia silnego wiatru w strefie brzegowej – część wschodnia (obowiązuje do godz. 17, 14 sierpnia).

Wojewoda podkarpacki Małgorzata Chomycz-Śmigielska weźmie dziś udział w posiedzeniu powiatowego zespołu zarządzania kryzysowego w Łańcucie. Służby wojewodów na bieżąco monitorują sytuację.

kom/ gjk/

Data publikacji 14.08.2014, 12:57