Mazowsze/ Siedmiu kandydatów może zawalczyć o mandat senatora

29.07.2014, 18:19aktualizacja: 29.07.2014, 18:19

Siedmiu kandydatów może wystartować w wyborach uzupełniających do Senatu w okręgu na Mazowszu, do którego należą powiaty: garwoliński, miński i węgrowski. Trwa weryfikacja podpisów pod zgłoszonymi przez komitety wyborcze kandydaturami. Wybory odbędą się 7 września.

Termin zgłaszania kandydatów minął o północy z wtorku na środę. Kandydatury muszą być poparte dwoma tysiącami podpisów. Okręgowa komisja wyborcza ma 3 dni na wydanie protokołu rejestracji.

Kandydatów zgłosiło 8 komitetów wyborczych: PO - wieloletniego samorządowca, burmistrza Mrozów Dariusza Jaszczuka; PiS - radną sejmiku wojewódzkiego Marię Koc; PSL - posła Bartłomieja Bodio; SLD - wiceprzewodniczącego Rady Mazowieckiej SLD Zbigniewa Stąsieka; Ruch Narodowy - jednego z liderów Krzysztofa Bosaka; Demokracja Bezpośrednia - informatyka Andrzeja Gorayskiego; Partia Demokratyczna-demokraci.pl - sekretarza generalnego partii Zdzisława Litwińczuka. Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego zgłosiła przedsiębiorcę z powiatu garwolińskiego Cezarego Jaworskiego; ten jednak we wtorek wycofał zgodę na kandydowanie.

Okręgowa Komisja Wyborcza w Siedlcach zarejestrowała do tej pory kandydatury Koc, Bosaka, Jaszczuka oraz Litwińczuka.

Prawo do zgłoszenia kandydatów w okręgu na Mazowszu miało 10 komitetów wyborczych: poza tymi, które zgłosiły kandydatów - Polska Partia Piratów oraz Polski Ruch Uwłaszczeniowy.

Wyłoniony w wyborach senator zajmie miejsce zmarłego w maju Henryka Górskiego z PiS. W 2011 r. kandydat PiS zdobył 38,8 proc. głosów. Kandydatów wystawiły wówczas także Platforma Obywatelska (Andrzej Kuć zdobył 25,75 proc. głosów), PSL (Ryszard Smolarek zdobył 25,3 proc. głosów), Unia Prezydentów - Obywatele do Senatu (Zbigniew Grzesiak zdobył 10 proc. głosów).

Jaszczuk to wieloletni samorządowiec, od 1997 r. piastujący urząd wójta, a od 2014 r. - burmistrza. Przewodniczący mazowieckiej PO Andrzej Halicki przyznał, że Jaszczuk nie jest politykiem "z pierwszych stron gazet", ale jednocześnie zna problemy regionu. Według Halickiego wyzwaniami subregionu w pobliżu wielkich aglomeracji są: transport, rynek pracy, poziom życia. "Liczę, że w konfrontacji wyborczej, gdy będzie mowa o konkretach, doświadczenia i realizacje, które stoją za Jaszczukiem obronią się i dadzą pozytywny wynik" - powiedział Halicki.

Poseł PiS Arkadiusz Czartoryski przyznaje, że wybory uzupełniające dla PiS są niezmiernie ważne. "Chcemy utrzymać pozycję lidera w tym regionie" - podkreślił. Przypomniał, że PiS w okręgu wschodnio-mazowieckim w wyborach w 2011 r. zdobyło trzy mandaty senatorskie.

"Chcemy w Senacie człowieka mocno związanego z samorządem" - zaznaczył Czartoryski. Podkreślił, że Koc ma pełne poparcie struktur partii w powiecie węgrowskim i w okręgu siedleckim. Koc jest etnografem, animatorem i menedżerem kultury, wieloletnim dyrektorem Sokołowskiego Ośrodka Kultury w Sokołowie Podlaskim. W latach 2007-2008 była wiceburmistrzem Węgrowa, w 2006 r. radną Węgrowa.

PSL zaproponowało kandydaturę przedsiębiorcy, posła Bartłomieja Bodio. Bodio do Sejmu trafił z list Ruchu Palikota (obecnie Twój Ruch) - startował wówczas w okręgu obejmującym m.in. Ostrołękę i Siedlce (zdobył 8740 głosów). Opuścił klub Ruchu Palikota w 2013 r. i został posłem niezrzeszonym. W grudniu tego samego roku dołączył do klubu parlamentarnego PSL.

Z kolei kandydatem SLD jest Zbigniew Stąsiek - wiceprzewodniczący Rady Mazowieckiej SLD, odpowiedzialny za powiaty byłego województwa siedleckiego i ostrołęckiego. W przeszłości Stąsiek był m.in. szefem nadzoru Szkół Rolniczych byłego województwa siedleckiego, dyrektorem Kuratorium Oświaty w Siedlcach. Obecnie pracuje w Polskim Radiu, przewodniczy Krajowemu Forum Nauczycieli Szkół Wiejskich.

Ruch Narodowy wystawił kandydaturę jednego z liderów - Krzysztofa Bosaka. Bosak jest byłym politykiem Ligi Polskich Rodzin, z której list w wyborach w 2005 r. zdobył mandat poselski (okręg zielonogórski). Od 2012 r. działa w Ruchu Narodowym.

Wybory uzupełniające do Senatu odbędą się na także Śląsku w okręgu nr 73 oraz w woj. świętokrzyskim w okręgu nr 82. Po majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego wygasły mandaty senatorskie Bolesława Piechy i Beaty Gosiewskiej (oboje z PiS).(PAP)

kno/ as/ jbr/

Data publikacji 29.07.2014, 18:19