MC-SORBNET2 firmy HEUTHES wdrożony w PEKAO SA

14.06.2013, 10:50aktualizacja: 14.06.2013, 10:50

HEUTHES od połowy lat 90. ubiegłego wieku rozwija systemy przeznaczone do masowego przetwarzania operacji bankowych. Firma była jednym z pierwszych podmiotów na rynku, który zaoferował w systemie bankowym obsługę przelewów ELIXIR, a także scentralizował ten system po powstaniu Grupy PEKAO SA w 1996 roku.

HEUTHES był również jedną z pierwszych polskich firm oferujących rozwiązanie do obsługi operacji międzynarodowych SWIFT oraz wymiany informacji i pośrednictwa w komunikacji z otoczeniem banku i jego klientami. Technologia ta pierwotnie była dostępna w systemie CENTAUR, który po konsolidacji Grupy PEKAO SA został zastąpiony przez system MULTICENTAUR rozwijany do dnia dzisiejszego.

MULTICENTAUR obsługuje obecnie również SORBNET2, który został uruchomiony 10 czerwca 2013 r. HEUTHES zakończył w poprzedzający ten dzień weekend wdrażanie w PEKAO SA dedykowanego modułu MC-SORBNET2. MULTICENTAUR obsługiwał także poprzedni system rozliczeń banków i instytucji rozliczających - SORBNET, który powstał w 1996 r. Wzrost liczby zleceń zmusił NBP do wprowadzenia po 17 latach rozwiązania bardziej wydajnego.

W ramach prac badawczo-rozwojowych związanych z tym projektem HEUTHES opracował szereg technologii, które zostały zastosowane przy produkcji MC-SORBNET2. Znacznym modyfikacjom uległy komponenty dedykowane dla technologii CLIENT-WEB-SERVER. Będą one również w niedługim czasie zastosowane w systemach GRYFCARD, GRYFBANK, ISOF-WORKFLOW oraz ISOF. Firma opracowała również integrację technologii SPRINT z własnym serwerem aplikacyjnym HDB.

Warto przypomnieć, że system MC-SORBNET2 został wyróżniony tytułem Rekomendacja w V edycji konkursu Hit roku 2012 dla Instytucji Finansowych organizowanego przez Gazetę Bankową.

"Największą satysfakcją były uśmiechy na twarzach i podziękowania od pracowników Banku PEKAO SA, dla których wdrożenie było stresujące ze względu na jego szeroki zakres i sztywny harmonogram wejścia w życie systemu SORBNET2. Otrzymaliśmy również podziękowania od NBP za owocną współpracę" - powiedział Wojciech Grzybek, prezes Zarządu HEUTHES Sp. z o.o.

Więcej informacji na stronie: http://www.heuthes.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 14.06.2013, 10:50
Źródło informacji PAP