Minister Czerwiński: ścieżka prywatyzacji LOT-u jeszcze w październiku

21.09.2015, 12:53aktualizacja: 21.09.2015, 12:53

Optymalną ścieżkę wprowadzenia do LOT-u inwestora resort skarbu powinien wybrać jeszcze w październiku - powiedział minister skarbu. Jego zdaniem atrakcyjny może być zarówno inwestor branżowy, jak i finansowy, dopuszcza też prywatyzację przez giełdę.

"Czy inwestor branżowy, czy jakiś fundusz, to z punktu widzenia pozyskania kapitału nie ma specjalnego znaczenia, ale z punktu widzenia realizacji pewnej strategii, konkretnego programu, taki branżowy inwestor może być atrakcyjny, bo on może dodać do wartości tego, co jest w LOT" - powiedział minister skarbu Andrzej Czerwiński. Zaznaczył jednak, że to "wcale nie stoi w sprzeczności z tym, że duży fundusz inwestycyjny też potrafiłby to zrobić. Jak zaznaczył fundusze mają do dyspozycji specjalistów i programy z rynku.

"Inwestor finansowy, który chce na tym zyskać, chce pomnożyć wartość, też potrafi tę rzecz naprawdę dobrze zrobić (powiększyć wartość spółki - PAP). Jestem przekonany, znając te warunki, o których się mówi podczas negocjacji, że to jest naprawdę potencjalny dobry interes dla każdego, kto chciałby się związać z LOT-em" - podsumował. (PAP)

jzi/ son/

Data publikacji 21.09.2015, 12:53