MRiRW chce wspomóc producentów mleka i wieprzowiny kwotą 57 mln euro

23.12.2015, 17:32aktualizacja: 23.12.2015, 17:32

Ponad 57 mln euro pomocy chce skierować do producentów mleka i wieprzowiny Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach wsparcia do produkcji w sektorach hodowlanych - poinformował na konferencji prasowej szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Jak powiedział, ministerstwo do konsultacji skierowało rozporządzenie, które ma na celu złagodzenie skutków kryzysu na rynku mleka i wieprzowiny. Tłumaczył, że zgodnie z zasadami wynegocjowanymi w Unii Europejskiej umożliwi wypłatę rekompensat opiewających na 28,9 mln euro, a powiększonych dodatkowo o krajową rezerwę w wysokości 28,5 mln euro.

"Przygotowaliśmy różne działania organizacyjne, które mają złagodzić ten kryzys. A dzisiaj chcieliśmy poinformować o tym, że skierowaliśmy do konsultacji do organizacji, do producentów mleka i wieprzowiny projekt rozporządzenia, który umożliwi wypłatę rekompensat, wypłatę środków, które w części zostały wynegocjowane w Unii Europejskiej. Mówię tutaj o 28,9 mln euro" - powiedział Jurgiel.

"Podjęliśmy tutaj wspólnie z kierownictwem ministerstwa rolnictwa decyzję o tym, aby uruchomić z naszej rezerwy, którą mamy, 28,5 mln euro na rynek wieprzowiny" - dodał.

Resort postuluje, by rozporządzenie weszło w życie jeszcze w styczniu.

"Chcemy, żeby na najbliższym posiedzeniu najpierw Komitetu Stałego Rady Ministrów, a potem rządu zostało to przyjęte" - powiedział towarzyszący Jurgielowi wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki. "Mam nadzieję, że w styczniu zostanie to rozporządzenie przyjęte i wejdzie w życie. Przewidujemy tylko 7-dniowe vacatio legis, a więc chcemy, żeby ten przepis już po zakończeniu tego roku jak najszybciej rozpoczął swój byt prawny" - dodał.(PAP)

zab/ mhr/

Data publikacji 23.12.2015, 17:32