MSZ: gen. Stanisław Maczek uhonorowany w 70. Rocznicę Operacji Overlord (komunikat)

22.08.2014, 19:31aktualizacja: 22.08.2014, 19:31

- MSZ informuje:

W Normandii trwają uroczystości dla uczczenia 70. rocznicy zamknięcia kotła Falaise-Chambois oraz przełomowej roli, jaką odegrała polska 1. Dywizja Pancerna w starciu, które zakończyło Bitwę o Normandię.

W oficjalnych uroczystościach organizowanych przez departament Orne – we współpracy z Muzeum Memoriał Montormel i Ambasadą RP we Francji – biorą udział przedstawiciele władz francuskich oraz delegacje z Polski, USA i Kanady.

W związku z obchodami 70. Rocznicy Operacji Overlord, w tym jej kulminacyjnych walk pod Falaise, odsłonięto popiersie dowódcy 1. Dywizji Pancernej generała Stanisława Maczka. Pomnik stanął na wzgórzu Montormel (pol. „Maczuga”). Podczas dzisiejszej ceremonii, w której stronę polską reprezentowała Marszałek Sejmu Ewa Kopacz, wystąpił także syn generała Maczka – Andrew Maczek. Poniżej prezentujemy jego wystąpienie.

Wystąpienie Andrew Maczka, syna generała Stanisława Maczka:

Zacznę od słów mego Ojca zapisanych w jego pamiętnikach:

Do końca mej służby wojskowej byłem szczęśliwym, gdy teren na mapie zaczynał się gmatwać i czernić warstwicami – najlepiej mi się wtedy wojowało.

Przydało mi się to i na Podkarpaciu w tysiąc dziewięćset osiemnastym i dziewiętnastym roku, i na Podhalu w trzydziestym dziewiątym, a nawet pod Falaise w czterdziestym czwartym.

I tak się stało…

Jednym rzutem oka na mapę zobaczył że „Maczuga” i Montormel były kluczem do zamknięcia worka, z którego niemieckie zbroje nie miałyby możliwości uciec.

To było jego wyjątkowym darem...

Jestem wzruszonym i tak dumnym, że mogę razem z Wami brać udział w tej tak pięknej ceremonii. Ale jednak muszę dodać, że gdybym Ojcu miał powiedzieć 30 lat temu o dzisiejszym wydarzeniu, to czuję, że on by odpowiedział:

"Synu, mów ładnie, ale mów prawdę. Koncepcja może była moja, ale sukces leży w dzielności i wylanej krwi moich bohaterskich chłopców o których nie wolno nam nigdy zapomnieć..."

kom/ ksi/

Data publikacji 22.08.2014, 19:31