MSZ: Polskę i Iran łączy ponad 500 lat stosunków dyplomatycznych (komunikat)

12.06.2014, 21:08aktualizacja: 12.06.2014, 21:08

- Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje:

– Polskę oraz Iran łączy ponad 500-letnia historia stosunków dyplomatycznych – podkreślił podsekretarz stanu w MSZ Bogusław Winid podczas czwartkowego spotkania z nowo mianowanym ambasadorem Islamskiej Republiki Iranu w Polsce Raminem Mehmanparastą. Ambasador złożył na ręce ministra kopie listów uwierzytelniających.

Wiceminister Winid zaznaczył, że relacje między Polską a Iranem cechuje sympatia, zrozumienie i wola stałego ich rozwijania. Wyjątkowym przejawem solidarności była pomoc udzielona polskim uchodźcom w czasie II wojny światowej. Prawie 2000 naszych obywateli spoczywa na cmentarzu w Teheranie. To znamienny przykład trudnych, wojennych losów Polaków.

Ewolucja polityki zagranicznej Iranu po wyborze Hassana Rouhaniego na urząd prezydenta w 2013 roku, w tym m.in. deklarowana wola osiągnięcia porozumienia w sprawie irańskiego programu nuklearnego, budzą nadzieje na przywrócenie relacjom Iranu ze światem zachodnim należnej im rangi.

Wiceszef polskiej dyplomacji zaznaczył, że Polska – podobnie jak i inne kraje UE – poświęca niemniejszą uwagę kwestiom poszanowania praw człowieka i swobód obywatelskich, dając temu wyraz również w bezpośrednich kontaktach z Irańczykami, tak jak miało to miejsce w trakcie rozmów ministra Radosława Sikorskiego w czasie jego tegorocznej wizyty w Iranie.

Życząc nowo mianowanemu ambasadorowi sukcesów w pełnieniu misji w naszym kraju, wiceszef MSZ wyraził nadzieję na rozwój współpracy polsko-irańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii gospodarczych. Już obecnie obserwujemy wzrost zainteresowania polskich przedsiębiorców zacieśnieniem kontaktów z partnerami irańskimi w dziedzinach nie objętych międzynarodowymi sankcjami. Ministerstwo Spraw Zagranicznych będzie wspierać wszelkie tego rodzaju projekty.

kom/ kfk/

Data publikacji 12.06.2014, 21:08