Muzyk Sir Ivan przekazuje fundacji The Trevor Project darowiznę w wysokości 100 000 USD, aby wesprzeć ideę zapobiegania samobójstwom wśród młodych osób ze środowisk LGBTQ

03.12.2012, 18:40aktualizacja: 03.12.2012, 18:40

NOWY JORK, 3 grudnia 2012 r. /PRNewswire/ - Sir Ivan, twórca muzyki dance-pop, ogłosił dziś, że przekaże 100 000 USD Fundacji The Trevor Project, wiodącej amerykańskiej organizacji zajmującej się interwencjami kryzysowymi i zapobieganiu samobójstwom wśród młodych osób ze środowisk LGBTQ (społeczności osób nieheteroseksualnych). Darowizna przekazana zostanie przez Sir Ivana i The Peaceman Foundation, organizację non-profit założoną przez Sir Ivana w 2005 roku w celu walki z nienawiścią i przemocą oraz zespołem stresu pourazowego (PTSD, ang. post-traumatic stress disorder).

Materiały multimedialne dołączone do niniejszej informacji dostępne są na stronie: http://www.multivu.com/mnr/59391-sir-ivan-donates-to-the-trevor-project-lgbtq-youth-suicide-prevention

(Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20121203/NY19337)

"Jako synowi osoby, która ocalała z Holokaustu, już od wczesnego dzieciństwa wpajano mi konieczność stawania w obronie tych, którzy nie mogą bronić się sami - zastraszanych, prześladowanych. Poprzez moją muzykę i wszelkie dostępne mi formy oddziaływania, chcę pokazać, jak ważna jest akceptacja i zrozumienie. Chciałbym skupić się na środowisku LGBTQ, a w szczególności na młodych osobach z nim się identyfikujących, ponieważ w porównaniu z resztą nastolatków są one cztery razy częściej narażone na ryzyko popełnienia samobójstwa. Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nękania i prześladowania, dlatego jestem jednym z tych, którzy postanowili się temu sprzeciwić" - mówi Sir Ivan.

"Fundacja The Trevor Project jest wdzięczna Sir Ivanowi i Fundacji Peaceman za hojne wsparcie prowadzonych przez nas działań na rzecz ochrony i afirmacji życia młodych lesbijek, gejów, biseksualistów, osób transgenderycznych i niepewnych swojej orientacji seksualnej - powiedział Abbe Land, dyrektor wykonawczy i prezes Fundacji The Trevor Project. - Każdy datek pomaga naszej Fundacji zapewnić nieprzerwany dostęp do naszych usług, dzięki czemu młodzi ludzie w kryzysowej sytuacji mogą planować przyszłość, która zaczyna się już dzisiaj".

W trakcie całej swojej kariery Sir Ivan był orędownikiem społeczności LGBTQ. Jego muzyka i teledyski oraz zawarte w nich przesłanie wzajemnego szacunku i zrozumienia to najlepszy dowód jego zaangażowania. Najnowszy singiel Sir Ivana, "La La Land" (http://youtu.be/cSKoNdV3_HY), który miał premierę w czerwcu 2012 r., również jest swego rodzaju hołdem dla różnorodności. Udało mu się uplasować na 10. miejscu listy "Upfront Club Chart" brytyjskiego magazynu Music Week, trafił również do Top 20 krajowej listy przebojów magazynu DJ Times oraz Top 30 amerykańskiej listy magazynu Billboard w kategorii muzyki dance i klubowej. Teledysk do singla rozpoczyna się w tonacji czarno-białej, by po chwili eksplodować feerią barw z tęczowych flag, co w zamyśle jest symbolem poparcia dla środowiska LGBTQ.

Fundacja The Trevor Project to czołowa amerykańska organizacja zajmująca się interwencjami kryzysowymi i zapobieganiem samobójstwom wśród młodych (poniżej 24. roku życia) lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transgenderycznych oraz kwestionujących własną płciowość. Każdego dnia The Trevor Project ratuje kolejne życie, oferując młodym ludziom dostęp do telefonu zaufania i komunikatorów internetowych, warsztatów szkolnych, materiałów edukacyjnych, zasobów internetowych oraz ogólnego wsparcia. Fundacja, uhonorowana przez Biały Dom tytułem Champion of Change (pol. Orędownicy zmian), jest liderem i pomysłodawcą innowacyjnych rozwiązań w zakresie zapobiegania samobójstwom. Więcej informacji można znaleźć na stronie TheTrevorProject.org.

Więcej informacji o Sir Ivanie znajduje się na stronie SirIvan.com.

Źródło: Peaceman Productions

KONTAKT: