Najpopularniejszym kierunkiem wakacyjnym w 2015 r. będzie Grecja

17.06.2015, 12:06aktualizacja: 17.06.2015, 12:06

Najpopularniejszym zagranicznym kierunkiem wakacyjnym w 2015 r. będzie Grecja, tuż za nią Chorwacja. Na zagraniczny urlop Polacy przeznaczą średnio 2600 zł na osobę. Jednak większość planujących wakacje zapowiada, że spędzi je w Polsce.

Wyjazd na wakacje w tym roku planuje blisko 16 mln Polaków, z czego 5 mln chce pojechać za granicę - mówi PAP prezes zarządu Mondial Assistance Tomasz Frączek. Na wakacje od lat najczęściej jeżdżą mieszkańcy dużych miast, z wyższym wykształceniem - podkreślają autorzy raportu. Żadnego wyjazdu nie planuje 14,5 mln Polaków - główny podawany powód to brak pieniędzy.

W porównaniu do badania z 2014 roku liczba Polaków planujących wyjazd w miesiącach letnich wzrosła o ponad milion osób. W przypadku wyjazdów zagranicznych jako środek transportu najczęściej wybierany jest samolot; krajowych - samochód.

Według deklaracji ankietowanych najpopularniejszymi kierunkami w 2015 r. będą: Grecja (16 proc.), Chorwacja (13 proc.), Włochy i Hiszpania (po 11 proc.), Turcja (5 proc.). W stosunku do ubiegłorocznego badania nastąpiła zmiana na pozycji lidera - w 2014 roku pierwsza była

Chorwacja, za nią Grecja.

Średni planowany koszt wyjazdu zagranicznego w porównaniu do 2014 roku wzrósł o blisko 250 zł (do 2608 zł na osobę), podczas gdy dla wyjazdu krajowego zostaje na tym samym poziomie jak przed rokiem (1321 zł na osobę).

Najpopularniejsze aktywności urlopowe za granicą: to zwiedzanie i wycieczki (84 proc.), plaża lub basen (64 proc.) oraz "życie nocne" - bary i puby (47 proc.). Według deklaracji połowa Polaków jadących za granicę chce skorzystać z oferty biur podróży, pozostali samodzielnie zorganizują wyjazd.(PAP)

hgt/ laz/

Data publikacji 17.06.2015, 12:06